24 Април 2024, 16:22 Днес (10) | Вчера (6)

Руши се сграда – емблема на българското застраховане

22 Февруари 2021 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2021, 12:22

Още преди 9 години ИНСМАРКЕТ писа за състоянието на сградата на Първото застрахователно дружество у нас

Опасна сграда се руши в Русе. Тя е една от емблемите на града, със 140-годишна история. Сградата на Първото застрахователно дружество в България е в окаяно състояние, без покрив, алармира БНТ. Опитите на общината за спешен ремонт удрят на камък, тъй като част от наследниците обжалват решението в съда и така спират процедурата за ремонт. Сградата, която се намира в центъра на града и покрай нея минават хиляди пешеходци, продължава да се руши. "Сградата не е укрепена, опасна е, има много пукнатини по носещи стени, има проблеми с подовите конструкции, на много места са пропаднали, затова е запечатана с пана, за да не се влиза вътре, защото някой може да пострада", заяви в "Денят започва" по БНТ  Здравка Великова, директор на дирекция "Инвестиционен контрол" в община Русе. Според нея целта е да се обезопаси пешеходното движение по улица "Александровска", затова и община Русе е изградила защитно скеле, което е по фасадата. "През 2017 година община Русе изготви инвестиционен проект за временен покрив върху сградата, за да може тя да бъде защитена от атмосферните влияния, с идеята да се запази останалата носеща конструкция. Това разрешение за строеж беше обжалвано от единия от съсобствениците, който притежава около 2% от собствеността на сградата и разрешението беше отменено. Общината притежава около 60% от сградата, но има правото да извърши ремонт, само при участието на всички съсобственици. Средствата, които са необходими за ремонт, се поделят между всички собственици, съобразно процента им на съсобственост. Може би притеснението на всеки един от съсобствениците е, че трябва да участва финансово, както в инвестиционния проект, така и в самото възстановяване. Инвестиционният проект е направен от общината, но за възстановяването трябва да се търсят от тях средства, защото са в значително по-голям размер", допълни Здравка Великова. По думите ѝ през тази година целта е да се актуализира проектът от 2017 година, защото вече е изтекъл. "Надяваме се всички собственици да са съгласни и да можем да ремонтираме сградата", каза още Здравка Великова.
Сградата е добре позната както на русенци, така и на свързаните със застраховането у нас. ИНСМАРКЕТ алармира за проблема още преди 9 години, когато през 2012 година подреди юбилейна ретроспективна изложба "130 години застраховане в България”.  32 табла, организирани над 180 фотографии и публикации от началото на миналия век, както и архивни документи, показаха развитието на застрахователния бизнес у нас от началото до наши дни. Изложбата гостува и в Историческия музей в Русе, а след това ИНСМАРКЕТ писа за рушащата се сграда. Още тогава стана ясно, че многото наследници на емблематичното здание обричат на забрава историята му, а възможностите на общината се простираха дотам да опаше руините с платна със снимки от пищния облик на сградата в годините на нейната слава.

Русе е градът, в който се ражда идеята за създаването на българското застраховане. Учредителното събрание на първото българско дружество е проведено на 16.12.1890 г., когато видните русенци Панайот Попов, Георги Теодосиев, Иван Чорапчиев и Стефан Симеонов се събират и създават "България" – първата родна застрахователна компания. За начало на българското застраховане обаче е приета датата 23 август 1891 г., защото тогава княз Фердинанд подписва указ 134 за основаване на дружеството.
Първият председател на Управителния съвет е Панайот А. Попов (1890-1910) - напредничав български финансист, кмет на Русе, първи председател на Спестително дружество "Начало" (1882 г.), първи председател на Първата българска търговска камара (1890 г.). Застрахователно дружество "България" е основано, за да продава застраховки срещу пожар, както и животозастраховки. По-късно то разширява своята дейност като предлага и други видове застраховки - "Транспорт” (по суша и вода) и "Нещастни случаи” (злополука). Със специален закон Народното събрание дава различни привилегии на дружеството, сред които най-значимата е задължително застраховане на държавните имоти за период от 14 години.
Следват години на разцвет под управлението на директора на застрахователя – Франц Новак, който броени месеци след учредяването му открива 62 агенции в страната. Много скоро компанията излиза и извън България с представителства в Амстердам, Антверпен, Атина, Берлин, Битоля, Велес, Лондон, Мадрид, Одрин, Охрид, Париж, Скопие, Солун, Цариград. През 1905 г. бизнесът на компанията "прекрачва" границите на Европа с откриване на представителство в Чикаго - САЩ, което през 1911 г. става Дирекция за приемане на презастрахователни работи от американските дружества. "България" открива представителство и в Александрия – Египет.

Триетажната сграда на първата българска застрахователна компания се намира на ул. "Александровска" 30 в Русе и е построена специално за целта. Проектът е на Едуард Винтер в стил неокласицизъм, под ръководството на архитект Удо Риабау. Таваните са изрисувани през 1901 година. Фреските са дело на италианския художник Медеа Джовани Пигор. Те толкова впечатляват с изящество, че са включени в брошурите на дружеството издавани на френски език. След 1944 г. сградата е използвана от Народната милиция. Стените са замазани с боя и ценните фрески са унищожени завинаги. Зданието е със смесена собственост, което пречи за вземане на единодушно решение за неговото обновяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив