28 Март 2024, 15:11 Днес (9) | Вчера (12)

Световното застраховане – със знакова подкрепа за ЮНЕСКО

05 Юли 2018 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2018, 10:01

Застрахователите поемат ангажимент да не застраховат или инвестират в компании или проекти, чиято дейност може да навреди на обектите на световното културно наследство

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и застрахователният сектор подписаха най-големия си съвместен проект – инициативата "Основи на екологичната политика за устойчиво застраховане", съвместно със Световния фонд за дивата природа (WWF). Документът бе анонсиран в столицата на Бахрейн – Манама, по време на 42-та сесия на Комитета за световно наследство (World Heritage Committee). От застрахователна страна споразумението бе подкрепено от компании, сред които Swiss Re, Peak Re, Националната презастрахователна корпорация на Филипините, Interamerican, La Banque Postale, Microinsurance Network, Филипинската асоциация на застрахователите и презастрахователите и др.

Документът обхваща управлението на риска, застрахователната и инвестиционната дейност на застрахователната индустрия и задължава подписващите да предприемат различни действия, за да предотвратят или намалят риска от застраховане и инвестиране в компании или проекти, чиято дейност може да навреди на обектите на световното културно наследство, сред които са такива значими обекти и територии, като Галапагоските острови, Големият Каньон, Големият бариерен риф, планината Килиманджаро и Египетските пирамиди.
Към момента има близо 1100 природни, културни и смесени обекти на световното културно наследство по целия свят. Тези места осигуряват жизненоважни за планетата ресурси, като храна, вода, природни горива; те стабилизират почвите, предотвратяват наводнения и  пречистват въздуха, а не на последно място допринасят значително за икономиките чрез осигуряването на работни места. Почти половината от природните обекти на световното наследство обаче са заплашени от вредни промишлени дейности, като проучване и добив на нефт, газ и минерали; незаконна сеч; прекомерен улов на риба; неустойчиво използване на водните ресурси и осъществяването на широкомащабни инфраструктурни проекти, като язовири, тръбопроводи, пътища и мегапристанища.

"Центърът за световно наследство ЮНЕСКО приветства този знаков ангажимент на застрахователния сектор по защита на обектите от културното наследство. Призоваваме застрахователите по целия свят да се присъединят към този глобален договор, защото постоянната защита на тези места има първостепенно значение за цялото човечество", коментира  директорът на Центъра за световното наследство, г-жа Мехтилд Рослер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив