23 Април 2024, 12:07 Днес (4) | Вчера (13)

Световното застраховане удържа на Covid-2019, засега

14 Март 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2020, 00:00

Загубите на компаниите идват по линия на полиците по търговските кредити и отлива на инвеститори в акции

Четвърти месец светът не е същият заради "новата чума" – Covid-2019. Страхът от новия коронавирус засегна обществения и частния живот не само в Китай, но и в други страни и скоростно прекрои плановете на компании и семейства. И ако през декември "заразното зло" беше само в китайския град Ухан, към днешна дата заболели има в над 100 държави. За 4 месеца вирусът е претърпял 150 изменения, обявиха учени. Хората изпаднаха в паника, масово се отменят събития, отлагат се пътешествия, цели градове и региони са под карантина, а много сектори на икономиката са "парализирани".
Световните застрахователи обаче си научиха урока от предишните кризи в здравната област. През изминалите години те преразгледаха и обновиха полиците си, като изключиха от покритие инфекциозните заболявания в опит да предотвратят големи загуби. Това означава, че сега при новия коронавирус потребителите ще трябва сами да поемат цялата финансова тежест. Затова и  доклад на Moody's Investors Service, оповестен преди дни, прогнозира, че въпреки значителния риск от прекъсване на дейност и нарушена верига на доставките претенциите, свързани с коронавируса, няма да бъдат големи. Какво показва равносметката 4 месеца след откриването на COVID-19? Нека разгледаме основните позитиви и негативи за застрахователите.

Повече медицински застраховки

Докато част от застрахователите изчисляват възможните загуби, компаниите, предлагащи медицински застраховки, може и да извлекат изгода. Застрахователи като Prudential отчитат бум в търсенето на такива полици. Според анализатора на Bloomberg Intelligence – Кевин Райън, Prudential генерира почти половината от операционната си печалба от Азия и продуктите за здравна защита представляват значителна част от портфейла на компанията. Експертът припомни, че когато избухна епидемията SARS през 2003 г., Prudential отчете 17% ръст на продажбите. Освен това се очаква медицинските застрахователи в Китай да получат правителствена подкрепа. "Очакваме броят на исковете, свързани  коронавируса, да бъде ограничен, тъй като китайските власти поеха ангажимент да покрит разходите по лечение на заболелите", коментират от Moody's.

Развитие на нови технологии и продукти

Мерките за ограничаване на коронавируса доведоха до спешна поява на нови продукти и промотиране на наскоро обявени на пазара. AXA Hong Kong например обяви, че въвежда продажби без лично присъствие на клиента чрез цифрова система за регистрация. Услугата е  достъпна за анюитетни продукти и продукти от доброволното медицинско застраховане. Консултантите на АXA обясняват на клиентите подробности за продуктите по телефон и мейл и така ги ориентират в избора дистанционно, обясни главният изпълнителен директор на AXA за Хонконг и Макао Сали Уен. Продуктите са разработени и пуснати на пазара през април  миналата година и сега идват тъкмо "по мярка" за новите условия.
Китайският технологичен гигант Alibaba разработи приложение на основата на изкуствен интелект, което може да диагностицира COVID-19 за по-малко от 20 секунди. Системата дава 96% точност при диагностиката в компютърната томография. Приложението със сигурност ще облекчи натоварването в болниците, където на един лекар са нужни от 5 до 15 минути за анализ на томографските снимки. Почти по същото време и финансовият гигант Ping An  анонсира аналогична система, която прави анализ за 15 секунди с точност над 90%.
Също през миналата година Lloyd's of London промотира параметрична застраховка, която сега може да помогне на хотелиерите да покрият част от загубите от анулираните резервации. Полицата важи, когато доходът на хотелиера падне под определено прогнозно ниво заради фактори, които той не е могъл да предвиди или контролира, какъвто е случаят с коронавируса. Водещ застраховател по продукта е Tokyo Marine Kiln с подкрепата на Chaucer, Munich Re Syndicate, Beazley, Faraday и AXIS. От застрахователните компании засега не коментират има ли предявени искове.

Загуби за глобалната търговия

Само за първите три месеца на годината се очаква глобалната търговия да понесе загуби от $320 млрд. заради коронавируса, сочат прогнози на компанията за застраховане на търговски кредити в света Euler Hermеs. Спадът е 2,5% в сравнение със същия период на миналата година. $161 млрд. по-малко ще бъдат реализирани от експорт на стоки, като основната част от тях е заради намаленото търсене в Китай, а осезаемо се усеща вече и в Италия и в други европейски държави. $125 млрд. ще е ударът за туризма, а за транспорта - $33 млрд.
Според анализаторите така загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от студената търговска война между САЩ и Китай през цялата 2019 г. Прогнозата за второто тримесечие на Euler Hermes също остава негативна – спад от 1% в сравнение със същия период на миналата година. С разрастването на епидемията намаляват търговските сделки със засегнатите държави, а най-сериозно засегнати се очаква да бъдат секторите на туризма, информационни технологии и електроника, свързаните с автомобилната индустрия производства, както и транспортът.

Кредитно застраховане

Застрахователите на търговски кредити, които покриват риска от неплащане на длъжниците, могат да пострадат сериозно заради икономическия спад в Китай. Проблемът може да засегне малките и средните компании, които оперират в и с Азия. Усложнената обстановка и повишеното напрежение в световен мащаб от началото на годината вече доведе до повишено търсене на застраховките на търговски кредити, отчитат от Euler Hermes. Забавянето на икономиките може да доведе до по-голямо затягане на изискванията при застраховането на кредити и колкото по-дълго се проточи несигурността във времето, толкова по-силно може да повлияе и на големите компании, като Coface и Euler Hermes Allianz.

Презастраховане

Един от най-големите потенциални рискове за презастрахователите е, ако броят на починалите заради коронавируса достигне стотици хиляди и бъде обявена мащабна пандемия. Например, около 15% от нормативния капитал на SCOR биха били изложени на риск в случай на екстремна пандемия с над 10 млн. жертви по света. Munich Re оценява потенциалните си разходи на над 500 млн. евро при непредвидени загуби, ако бъдат отменени всички събития заради световна пандемия, коментира Торстен Йеворек, член на Управителния съвет на Munich Re. Тук, разбира се, става дума само за хипотетична ситуация. Към момента общият риск на презастрахователя е ограничен, тъй като малко клиенти включват риска пандемия в своите презастрахователни покрития.

Инвестиции

Най-големи негативи за застрахователите заради разпространеното на коронавируса ще донесат инвестиционните загуби, а не претенциите по застрахователните полици, според Moody's Investor Services.  Колебанията на финансовите пазари ще окажат влияние върху капитализацията и рентабилността на застрахователите. "Очакваме също по-слаб ръст на инвестициите в акции от застрахователите, което представлява стабилен източник на доходи в последните години", се казва още в доклада. "Продължителният период на слабост на пазара също ще навреди на инвестиционните доходи на застрахователите и ще намали техния достъп до капитал. Някои компании вече отложиха и емитирането на дълг заради неблагоприятни пазарни условия."

Киберсигурност

Бизнесът реагира гъвкаво на заплахата от коронавируса и даде възможност на своите служители да работят от дома, както и да провеждат дистанционни срещи, използвайки високите технологии. Част от персонала на застрахователните компании се възползва от мярката. Решението обаче може да рефлектира върху киберсигурността на компаниите. Експерти вече алармират, че в мрежата се появяват фишинг мейли с прикачени файлове, уж предупреждаващи за заразата. Друга опасност пред компаниите е, че персоналните компютри на служителите обикновено представляват най-уязвимото звено за външни хакерски атаки. IT-системите на някои компании пък не са готови за голям външен трафик, което също се оказва предизвикателство в новата ситуация. Не на последно място бизнесът трябва да е готов да посрещне извънредни разходи, свързани със сигурността.

Отменени мероприятия

Публичните мероприятия са особено опасни при епидемии, затова редица големи събития бяха отменени или отложени. Според застрахователни наблюдатели, глобалните презастрахователи ще се изправят пред огромни искове за обезщетения, ако коронавирусът наложи отмяната на лятната Олимпиада в Токио. Анализатори от Jefferies оценяват застрахователната стойност на Олимпийските игри през 2020 г. на $2 млрд., плюс $600 млн. покритие за хотелската индустрия. Застрахователят Beazley по-рано съобщи, че застраховката срещу отмяна на световното по футбол през 2014-та и 2018 г. е покривала потенциални щети от 1,25-1,5 млрд. долара. Според Адриан Томас от застрахователния брокер Aon, потенциалните загуби при отмяна на събитието по правило стават по-големи колкото по-късно бъде взето решението. "Ако организаторите отменят събитието 2-3 седмици преди обявеното начало, ще загубят много повече. Ако имате три месеца до началото на някакво мероприятие и го отмените, ще платите по-малко", посочи той.

Минимални загуби по туристическите застраховки

На фона на сериозните разходи за глобалната търговия, разходите на застрахователите заради провалените пътешествия и почивки ще бъдат минимални. Причината е, че туристическите полици носят риска само при неочаквани непредвидими събития. Коронавирусът стана известен на 22 януари т.г., а на 30 януари бе обявен от Световната здравна организация (СЗО) за глобална опасност. А щом едно събитие стане "известно", то престава да е причина за обезщетение при отмяна на пътуването. Единственият начин да се получи обезщетение е ако пътник е резервирал пътуване преди тази дата. За да бъде уважен един иск на клиент, закупената застраховка трябва да е включвала риска "Отмяна на пътуване независимо от  причината". Такива застраховки обаче се закупуват в рамките на поне 20 дни преди пътуването и обикновено струват 50% повече от аналогичната стандартна застраховка. Въпреки това, компромисът може да си струва, тъй като "отмяна на  пътуване независимо от причината" възстановява на пътниците до 75% от направените разходи. Някои застрахователи като цяло изключват епидемиите или пандемиите от своите продукти. Други пък поставят конкретни срокове преди пътуването, указващи дали събитие като COVID-19 може да се приеме за застрахователно, или не.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив