25 Април 2024, 08:25 Днес (0) | Вчера (12)

Синдикален лидер: Необлагаем минимум за доходите би било полезен ход

20 Май 2013 12:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2013, 12:37

Това би увеличило разходите на работодателите за труд и не би стимулирало разкриването на нови работни места, според работодателите

Въвеждането на необлагаем минимум за най-ниските доходи би било полезна стъпка. Това мнение изрази вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов пред Дарик. В предаването „Кой говори" той влезе в дебат за бъдещето на икономиката и сценариите във връзка с политическата ситуация в страната с Камен Колев от Българската стопанска камара и икономиста от „Отворено общество" Георги Ангелов.

"Спокойно може да се въведе необлагаем минимум за минималната заплата, което ще има преки непосредствени положителни ефекти върху всичко, което става в държавата. Ще има повече разполагаем доход, който на тези нива на доходи в България ще отиде в потребление. Затова необлагаемият минимум за доходите е полезна стъпка", категоричен е Манолов.

От своя страна Камен Колев напомни, че въпросът за необлагаем минимум е обвързан с минималната заплата и минималните осигурителни прагове. Повишаването на едно от тях би увеличило разходите на работодателите за труд, а това не стимулира разкриването на нови работни места. „По този начин ние оставаме малко повече доходи на по-нископлатените групи, повишаваме донякъде възнагражденията, но в крайна сметка не атакуваме основния проблем – безработицата", категоричен е Колев.

Той е на мнение, че тъй като именно безработицата е основният проблем, всички мерки трябва да са насочени към създаване на нови работни места и оставане на достатъчно средства във фирмите да инвестират, разширяват производството и наемат нови работници.

От своя страна Димитър Манолов отсече, че докато не се повиши покупателната способност, нищо друго няма да се случи. За да произвежда някой нещо, трябва да има на кого да го продава, напомни Манолов.

Икономистът Георги Ангелов пък изтъкна корелацията: „колкото повече се притиска и мачка бизнесът, толкова повече се губят на работни места". Той също е на мнение, че пазарът на труда трябва да бъде приоритет на следващата власт. Експертът призова обаче да се има предвид и структурата на безработицата – по-голямата част от хората без работа са с ниско образование и квалификация, нямат много опит. Затова според Ангелов фокусът трябва да бъде повишаването на квалификацията и образованието. Друга родна характеристика, която Ангелов отчете, е, че част от хората с висше образование заемат работни места за среднисти, тъй като специалността им не отговаря на нуждите на бизнеса.

Камен Колев е на мнение, че финансирането на образованието трябва да се обвърже с реализацията на съответния млад човек, който излиза от ВУЗ-а. Сегашната методика не стимулира висшите училища да повишават качеството на образованието и да отговаря то на нуждите на бизнеса, каза Колев. По думите му на бизнеса са необходими кадри с определени компетенции и именно те определят дали ще си намери човек работа или не.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив