19 Април 2024, 21:07 Днес (10) | Вчера (11)

Синдикатите съзряха липса на прозрачност около сделката за ПОК "Доверие"

10 Юли 2013 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2013, 14:17
Булфото

От синдиката излезнаха с решение, в което настояват за свикване на извънредно общо събрание на пенсионно-осигурителното дружество

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изрази днес притеснение от липсата на прозрачност и данни кой ще купи най-голямата пенсионно-осигурителна компания "Доверие" и поиска свикване на извънредно общо събрание на акционерите преди продажбата и разпределянето на дивидент. Синдикатът настоява за срещи по темата с премиера Пламен Орешарски, КФН, КЗК и ДАНС.

В официално съобщение КНСБ споделят опасенията си за ефекта от бъдещата продажба върху самото дружество, но и за риска от срив на целия пенсионно-осигурителен пазар.

"Координационният съвет на КНСБ изразява дълбока тревога от липсата на всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК "Доверие" и особено бъдещия собственик, неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на компанията", се казва в разпространеното съобщение.

От него става ясно, че е взето и решение КНСБ да поиска срещи с премиера, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и ДАНС, "на които да информира за сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионно-осигурителна компания, а от там и сриване на националния пенсионно-осигурителен пазар и да настоява категорично за ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация".

Синдикатът е сред учредителите на компанията, а президентът му е в Надзорния съвет на дружеството, като едно от решенията на съвета е, че ако опасенията за сделката се окажат реални - той трябва да се оттегли от ръководството. 

Управляваните от "Доверие" пенсионни-фондове са с активи от над 1,7 млрд. лева. към края на 2012г.

Пълното съобщение на КНСБ:

Координационният съвет на КНСБ, след като изслуша и обсъди:

- информация за решението на мажоритарния собственик на Пенсионно осигурителна компания "Доверие" да продаде своя дял;

- отсъствието на всякаква прозрачност и данни за кандидат-собственика;

- възможните последици за бъдещето на допълнителното пенсионно осигуряване, на пенсионно-осигурителните фондове, управлявани от ПОК "Доверие", правата на членовете и пенсионерите на тези фондове, както и авторитета и отговорностите на Конфедерацията.

РЕШИ:

1. Координационният съвет на КНСБ изразява дълбока тревога от липсата на всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК "Доверие" и особено бъдещия собственик, неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на компанията

2. За да се гарантират осигурителните права на членовете и пенсионерите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие", за които КНСБ като вдъхновител и учредител на "Доверие" чувства сериозна морална и синдикална отговорност, Координационният съвет:

- Възлага на президента на КНСБ да предприеме нужните действия за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на ПОК "Доверие" преди продажбата на мажоритарния дял и разпределението на дивидент;

- Упълномощава Ръководството на Конфедерацията да проведе срещи с министър-председателя на РБ, с ръководството на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията, както и с ръководството на Държавната агенция за национална сигурност, на които да информира за сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионно-осигурителна компания, а от там и сриване на националния пенсионно-осигурителен пазар и да настоява категорично за ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация. Държавната агенция за национална сигурност следва да гарантира прозрачността и спокойствието на целия процес на смяна на собственост, доколкото сриването на този пазар заплашва социалния мир и националната сигурност.

- Ако всички опасения на синдиката се окажат реални, КС на КНСБ настоява за оттегляне на президента на КНСБ от Надзорния съвет на ПОК "Доверие", в знак на подкрепа на депозираната от страна на оперативния мениджмънт и УС на Компанията оставка и като израз на категорично несъгласие с обстановката на несигурност и безперспективност.

- За да се гарантират в максимална степен правата на членовете и пенсионерите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие", към които КНСБ с чест носи своята синдикална и морална отговорност , КС възлага на ръководството на Конфедерацията да следи внимателно процеса и да предприеме всички необходими и позволени от закона действия и мерки, за да защити интересите на осигурените и пенсионерите на тези фондове, както и да опази авторитета и имиджа на организацията.

 

СПИСЪК НА АКЦИОНЕРИТЕ

НА ПЕНСИОННО-ОСИГУРИТЕЛНА КОМПАНИЯ "ДОВЕРИЕ" АД

 

Наименованиена юридическото лице Брой акции Дял в %
1 TBIH FINANCIAL SERVICES GROUP N. V. 13 891 242 92,58
2 СДРУЖЕНИЕ “КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ” 151 126 1.00
3 СДРУЖЕНИЕ “СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ “МЕТАЛИЦИ” 11 296 0,07
4 “ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД 2 171 0,01
5 “БЪЛГАРСКИ ПОЩИ” ЕАД 29 444 0,19
6 СДРУЖЕНИЕ “НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА (ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ)” 5 401 0,04
7 СДРУЖЕНИЕ “ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ НА МИНЬОРИТЕ-КНСБ” 5 399 0,04
8 СДРУЖЕНИЕ “НЕЗАВИСИМА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ” 5 401 0,04
9 СДРУЖЕНИЕ “ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ” 4 996 0,04
10 СДРУЖЕНИЕ “СЪЮЗ НА ТРАНСПОРТНИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ” 1000 0,01
11 „ГРИЙН ЕЙКЪРС” ЕАД 896 689 5,98
Размер на капитала 15 004 165 100
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив