19 Април 2024, 13:44 Днес (8) | Вчера (11)

Синдикати и работодатели призоваха властите да тушират общественото напрежение

13 Юли 2020 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2020, 12:24

Организациите поздравиха кабинета за ERM II

"По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II." Това се казва в отворено писмо до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, управителя на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Владислав Горанов. То бе изпратено от президента на КНСБ Пламен Димитров, председателя на АИКБ Васил Велев, президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

В него национално представителните организации на работниците и на работодателите отбелязват, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В писмото се казва: "С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост.

В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив