19 Април 2024, 06:56 Днес (0) | Вчера (11)

Скандалът с емисиите от колите: нужен е по-строг контрол, заключава ЕП

07 Април 2017 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2017, 14:35

Виновните производители трябва да компенсират засегнатите от скандала потребители

Повечето държави-членки и Европейската комисия не са свършили нужното, за да попречат на производителите на коли да манипулират тестовете за емисиите, заключава докладът на анкетната комисия на ЕП по скандала. Депутатите започнаха разследване през декември 2015 г., след като стана ясно, че Фолксваген са фалшифицирали резултатите от тестовете на своите дизелови коли. В препоръките, приети на 4 април, Парламентът предлага редица мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще.

Смята се, че Фолксваген и други производители са използвали компютърен софтуер, за да заблудят за количествата вредни газове, изпускани във въздуха от техните модели. Програмата е била способна да разбере кога се измерват емисиите от автомобила и временно да намали мощта на двигателя, а оттук и емитираните газове. На пътя същата кола би могла да изпуска до 40 пъти повече вредни емисии.

Разминаванията между лабораторните тестове и поведението на колите в реални условия не са били тайна, а използването на подобни програми е било забранено още преди скандала, но съответните власти на национално и европейско ниво са пренебрегнали задълженията си да упражнят контрол.

"Държавите-членки са били много, много меки при прилагането на европейското законодателство. Те са се съсредоточили върху интересите на националната автомобилна индустрия вместо върху интересите на обикновените хора и чистотата на въздуха", казва Гербен-Ян Гербранди (АЛДЕ, Холандия).

Парламентът предлага тестовете да се провеждат в различни условия от реалния живот и да не са строго фиксирани, а да съдържат някои променящи се елементи, за да бъде по-трудно манипулирането им. Депутатите също така искат засилен европейски надзор над автомобилната индустрия с ясно формулирани изисквания.

Виновните производители трябва да компенсират засегнатите от скандала потребители, казва още Парламентът в приетия доклад.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив