29 Март 2024, 15:10 Днес (10) | Вчера (11)

Слагат филтри на климатиците в моловете като в болниците

18 Май 2020 09:03 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2020, 09:05

Здравни хайки в магазините за дрехи, проверяват дезинфекцията в пробните

"Където това позволява, в моловете трябва да бъдат сложени специални филтри като тези, с които са оборудвани климатичните системи в болниците. Те са направени  така, че не пропускат зарази като COVID-19. Въздухопроводите в моловете са проблем, когато се вкарва въздух от едно помещение в друго. Именно това не трябва да се допуска", съобщи за "Монитор" зам.-началникът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.
Според него вкарването на въздух  отвън в магазините и големите закрити обекти може да става, да бъде охлаждан и да бъде пускан вътре, но когато няма хора. Точно по този въпрос здравните инспектори ще набележат мерки как точно да се действа, обясни проф. Кантарджиев.
Моловете, които бяха затворени на 13 март заради коронакризата,  с изключение на хранителните магазини в тях и  офисите на банките и застрахователите, отварят отново врати утре.
"Отдушниците, въздухопроводите и  климатиците, през които се вкарва и обменя въздухът в  моловете,  ще бъдат проверени от специалисти. Ще се търсят начини да не се допуска обмяна на въздуха по начин, който би могъл да зарази клиентите с коронавирусната инфекция. Това каза за "Монитор” директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Разполагаме със специалисти, предстои те да решат какво точно техническо решение да се препоръча, допълни той.
Към момента не се предвижда мерене на температурата на клиентите в моловете с термокамери, както на летищата, добави Кантарджиев.
Направихме облекчаване на мерките за моловете, прави се много сериозен анализ, каза още проф. Кантарджиев. За разлика от други западноевропейски държави все още имаме добре работеща система на регионалните здравни инспекции, в които има отлични специалисти, подчерта заместник-началникът на щаба.
Проф. Кантарджиев препоръчва след всяка проба дрехите в магазините  да се напръскват с дезинфектант
Това може да стане и с облъчване с UV лампа. Такива се продават на цени от 80 до 190 лева, но магазини за on line търговия ги продават и по-евтино. Той призова гражданите да спазват санитарно-хигиенните изисквания, да пазят  отстоянието поне от 1,5 метър един от друг, да са с маски, когато пазаруват, но и да сигнализират, ако видят нарушители. Авторитетно проучване от последните седмици е установило, че вирусът остава и върху дрехите, като тяхната материя може да го задържи няколко часа.

"Започваме да проверяваме как се дезинфектират пробните в магазините за дрехи. Към момента изискванията са в тях да влиза само по един човек, а продавачките, макар и да не продават хранителни  стоки, да са с ръкавици и маски. Това каза пред "Монитор” директорът на Регионалната здравна инспекция за област Монтана д-р Елена Борисова. До момента продавачките спазват всички изисквания, увери д-р Борисова и допълни, че предстоят засилени проверки за спазване на противоепидемичния режим след разхлабване на мерките.

В асансьорите в моловете не бива да се качват повече от четирима души, а на ескалаторите се допускат до 7 души на разстояние от метър и половина между тях. Това посочи  междувременно маркетинг мениджърът на един от столичните молове Силвия Чапарова пред NOVA. За консумация на храна ще бъдат отворени само терасите. Дрехите и обувките ще могат да се изпробват. Наемателите на магазините ще осигуряват дезинфектанти и спазването на нужната дистанция.  Броят на посетителите в тях ще е според размера на търговския обект.

Чапарова посочи, че няма да има ограничение в броя на посетителите, които задължително трябва да бъдат с маски. "Маските са задължителни във всички вътрешни пространства на територията на мола”, уточни тя. На местата, където се очаква струпване, обаче ще има допълнителни мерки.

Разделението на входовете и изходи е основната мярка в търговските центрове. "Трябва да помогнем на хората да се ориентират добре в обстановката и коя от вратите могат да използват. Освен обозначителните знаци, ще имаме разделителни ленти, за да не се пресича човекопотокът”, обясни още Чапарова. Представители на охранителната ни компания също ще помагат на клиентите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив