19 Април 2024, 11:01 Днес (6) | Вчера (11)

София предлага билет от 1 лев в дните с много мръсен въздух

13 Декември 2017 09:15 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2017, 09:05

Двойна такса за синя зона и забрана за коли в центъра са другите мерки на общината срещу проблема

От днес гражданите могат да получат информация от системата за ранно предупреждение за опасни вещества във въздуха на сайта на Столичната община. Наред с това общинското ръководство най-сетне обяви мерки за ограничаване на замърсяването. Те обаче са насочени основно към подобряване качеството на въздуха в центъра на града и ако бъдат спазени стриктно, могат дори да увеличат смога в периферията му, пише в. Сега. Част от мерките са откровено безсмислени, други - трудни за приложение, а сложният начин, по който ще се решава кога да се прилагат, предизвика съмнения, че такъв момент никога няма да настъпи. Не е ясно и кога ще влязат в сила, тъй като първо трябва да бъдат одобрени в СОС.

При прогноза за превишение на среднодневните норми на ФПЧ10 от 51 до 100 микрограма на куб.м основно ще се разчита на добрата воля на гражданите - общината ще отправя призив хората да слязат от колите и да ползват градския транспорт (мярка 1), както и да се премине от дърва и въглища към алтернативни начини на отопление (мярка 2). При прогноза за концентрация от 101 до 150 микрограма на куб.м в допълнение ще бъдат оросявани улиците (мярка 3, извън зимата) и ще бъде разрешено безплатно паркиране в буферните паркинги до изчерпване на местата и срещу условие да се използва градският транспорт - т.е. шофьорът ще трябва да покаже билетче или карта за пътуване (мярка 4). При прогноза за замърсяване от 151 до 200 микрограма на куб.м към предходните мерки общината предлага двойно да бъде увеличена таксата за паркиране в синя зона - от 2 на 4 лв. на час (мярка 5).

В случаите, когато има прогнози нивата на ФПЧ10 да са над 200 микрограма на куб.м за всички градски автоматични станции за 2 последователни дни, общината ще започне поетапно да прилага по-кардинални мерки. Първо от вечерта, предхождаща двата опасни дни, ще се обявят мерки 1-5, т.е. ще се вдигне цената на синя зона и пр. "След изтичане на този двудневен период ще бъде установено има ли реално превишение. Ако е реализирано такова реално превишение, при следваща идентична прогноза ще се въведе "зелен билет" за градски транспорт на цена 1 лев за целия ден (мярка 6). Ако имаме същата такава прогноза за следващите два дни, предходния ден ние ще обявим мерките, които досега цитирах, включително и зеления билет. Ако имаме реализирано превишение след изтичане на двудневния период, при следваща идентична прогноза ще въведем още една мярка - целенасочено ще сезираме КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност - нормално функционираща система за пречистване на отработените газове (мярка 7)", обясни зам.-кметът Йоана Христова.

Оттук нататък мерките би следвало да станат драстични, но за тях трябват законодателни промени. Схемата на въвеждането им ще е същата както при предните нива - при установено замърсяване в два последователни дни и предприети всички мерки до 7. Мярка 8 въвежда забрана за влизане на всички МПС в центъра от 8 до 20 часа. Ако и това не помогне, се пристъпва към мярка 9 - забрана за влизане на всички МПС в карето между булевардите "Т. Александров", "Княз Дондуков", "В. Левски", "Патриарх Евтимий", "Хр. Ботев". Накрая забраната се разширява до цялата зона център без определени часове (10). Следващата стъпка е да се въведе плаващо работно време за общинската администрация и държавните институции в пиковите часове (11). Последната мярка е ако все пак и след всички предприети мерки има реализирано превишение, при последваща прогноза ще се въвежда пълна забрана за движение на МПС и безплатен градски транспорт на територията на цяла София (12).

ДЪЛГОСРОЧНО

Извън временните мерки ще има и постоянни. Ще се въведе например изискване всички автобуси, които се движат в широкия център, да са със сертификат евро 6 - съвсем постижима цел, като се има предвид течащата подмяна на возилата. Освен това ще се оптимизира трафикът на сметоизвозването в зона Център през зимните месеци - също нещо, което може да бъде направено бързо. Лесно може да се осъществи и обследването на легналите полицаи на булевардите, за да се приведат в нужния вид. За навлизане на техника като багери и булдозери в центъра ще се въведат такси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив