20 Април 2024, 14:37 Днес (0) | Вчера (10)

Статистиката отчете по-добър бизнес климат през март

29 Март 2016 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2016, 12:04

Това се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността, строителството и търговията на дребно

През март 2016 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.6 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността, строителството и търговията на дребно, съобщиха от Националната статистика.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” нараства с 2.9 пункта в сравнение с февруари в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.
Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 54.8 и 29.8% от предприятията.
Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През март съставният показател "бизнес климат в строителството” се увеличава с 2.4 пункта, което се дължи на благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични.
Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.
По отношение на продажните цени в строителството по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 1.0 пункт спрямо февруари в резултат на по-благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.
Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с конкуренцията в бранша. През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактора "несигурна икономическа среда".
Очакванията на търговците за продажните цени в отрасъла са те да останат без промяна през следващите три месеца).

През март съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 1.3 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото търсене на услуги мненията им са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.
Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.
Относно продажните цени в сектора мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив