25 Април 2024, 09:36 Днес (1) | Вчера (12)

Стратегията на ЕС за цифрово финансиране трябва да се справи с бариерите пред иновациите в застраховането

03 Юли 2020 16:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2020, 16:31

Правилата на ЕС за застраховане трябва да дават възможност за иновации и да позволят на потребителите, утвърдените компании и новите участници на пазара да се възползват от възможностите, които дигитализацията може да предложи, каза „Insurance Europe“.

Въпреки това в момента това не е така; например, съществуват регулаторни бариери за осигуряване на застраховка за потребителите онлайн, като например изискванията за документите, които трябва да се предоставят на хартия.

Следователно създателите на политики трябва да преразгледат и адаптират съществуващите правила, за да гарантират, че те са иновационни и дигитални, технологично неутрални и достатъчно устойчиви в бъдеще, за да бъдат подходящи за ерата на цифровите технологии и да насърчават цифровите иновации.

Друг ключов проблем е липсата на равнопоставени условия. Новите доставчици на финансови услуги, които навлизат на пазара, често са изправени пред по-малко строги регулаторни изисквания от традиционните компании за финансови услуги. Следователно е изключително важно да се спазва принципа на "същите дейности, същите рискове, същите правила" и да се стремим към истински условия на равнопоставеност.

В същото време насърчаването на финансов сектор, управляван от данни, е важна и ценна цел. Укрепването на законодателството относно достъпа до, обработката и споделянето на данни е важно за насърчаване на иновациите и конкуренцията. Следователно застрахователната индустрия подкрепя усилията за улесняване на подходящия обмен на данни, при който лечението на различни играчи се основава на истински условия на равнопоставеност.

И накрая, основното предизвикателство за застрахователите е свързано с настоящата липса на сътрудничество между компетентните органи по отношение на иновациите. Поради това е необходимо всички компетентни органи да работят по-тясно заедно, за да допринесат за по-нататъшното развитие на единния цифров пазар за финансови услуги.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив