29 Март 2024, 04:24 Днес (0) | Вчера (11)

Съдията, пуснала турския шофьор, не се крие, а е в отпуск

10 Август 2016 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2016, 13:28
Снимка: Бгнес

Това се казва в позиция на съда по случая

Съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд, която пусна под домашен арест обвиняемия за смъртта на Таня и Бойко Бойкови турски шофьор Фарук Бекташ, не се крие от медиите, а е в отпуск. Това се казва в позиция на съда по случая. 

"За времето от 08.08.2016г. до 12.08.2016г. включително съдия Недялка Николова ползва планиран платен годишен отпуск. Ползването на отпуска по никакъв повод не е обвързано и не произтича от намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите. 

В тази връзка, считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена, и иска да се укрие и избяга.

Като част от съдебната система, Софийският окръжен съд и съдиите в него работят ежедневно и се произнасят по отделни казуси – граждански спорове, търговски дела и такива, свързани с извършени престъпления, попадащи в обхвата на неговата компетентност.

Съдия Недялка Николова е част от състава на Софийски окръжен съд повече от 10 години. Тя се ползва с нужния авторитет и уважение сред съдиите и служителите на съда, сред колегите от целия Софийски съдебен окръг. Също така в предходен период от време е била и наставник на младшите съдии в Софийски окръжен съд. За работата си като съдия не са й налагани дисциплинарни наказания.

Всеки един съдебен акт се постановява въз основа на разпоредбите на закона и събраните по надлежния ред по делото доказателства. Той подлежи на инстанционен контрол и в последствие бива изпълняван. 

Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на Софийски окръжен съд, в това число и съдия Недялка Николова са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които се ползват с уважението на магистратската общност и желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според Конституцията и закона – тази на арбитър.

 

Изказваме съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Таня и Бойко Бойкови", пише в позицията на съда. 

 

След като беше освободен, Бекташ избяга. Затова България поиска екстрадицията му от Турция и издаде европейска заповед за неговия арест. Решението на съдия Николова предизвика протести на рокери пред съдебната палата и турското посолство. Турският посланик Сюлейман Гьокче дори заяви, че те са се опитали да влязат в посолството. Семейство Бойкови загинаха край Драгоман на 24 юли, след като колата, шофирана от Бекташ, навлезе в насрещното и ги удари. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив