19 Април 2024, 15:34 Днес (9) | Вчера (11)

С донорска карта можем да се сдобием днес или следващата сряда

20 Ноември 2019 09:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2019, 09:18
БЧК

В София донорски карти ежедневно всеки може да получи в централата на БЧК

Всеки желаещ, който иска да се сдобие с донорска карта, може да я получи днес или следващата сряда - 27 ноември, от 14 до 18 часа от обособени пунктове пред Народния театър "Иван Вазов" и пред НДК, предаде БНР.
Акцията е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!". Утре - в Деня на християнското семейство, млади доброволци от БЧК ще раздават донорски карти пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя". На 28-ми ноември преди обяд можете да вземете вашата карта и в медицинския колеж "Йорданка Филаретова".
Доброволци на Българския младежки червен кръст ще раздават донорски карти и по време на традиционната студентска кръводарителска кампания на следните дати - 19-и ноември в Националната спортна академия и 26-и ноември в Нов български университет, 28-и ноември в Биологическия факултет и 3-и декември във Факултета по математика на Софийския университет.
В София донорски карти ежедневно всеки може да получи в централата на БЧК, а също и в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. Дондуков.

Българският Червен кръст се присъединява към националната кампания на Министерството на здравеопазването "Да! За живот!”, чиято цел е да повиши разбирането и информираността на обществото по темите за донорството и трансплантациите. Във всички 27 областни града, до 5 декември 2019 г., доброволци на организацията ще раздадат пилотно отпечатаните 50 000 донорски карти, чрез които всеки български гражданин може да изрази съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите тази карта няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човека приживе.

Специално социологическо проучване, направено от агенция "Алфа рисърч” за целите на кампанията, показва, че 74% от българите биха разчитали на трансплантация за тях или техен близък, ако здравословното им състояние го налага, но едва 35% биха дали съгласие да са донори и 31.7% биха се съгласили техен близък да стане донор на органи. За съжаление обществото е слабо информирано по въпросите на донорството – почти 60% не са срещали информация по тази тема. Останалите 40% са получили инфпрмация главно от медиите и в много по-малка степен от медицински специалисти или официални страници на институции. Само 11.8% са обсъждали въпроса в семейството, а 19.1% - с приятели. Основните страхове на хората, които социолозите отчитат са, че при инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия да бъдат спасени Страховете на хората са, че ако носят донорска карта и са декларирали приживе, могат да не бъдат положени достатъчно усилия (57%). Това е и основният страх, който спира хората да декларират желание за донорство приживе. Не малък процент декларират отказ заради суеверие (42%) и фатализъм (34,4%). Въпреки това, над 50% от хората смятат, че желанието за донорство трябва да се декларира приживе и лично от човек, а не както е в момента – да се декларира само изричното несъгласие.

У нас в момента близо 1200 души чакат за трансплантация на органи. От началото на 2019 г. са извършени 32 трансплантации от трупен и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив