20 Април 2024, 09:20 Днес (0) | Вчера (10)

Тапи ще мъчат шофьорите по магистрала Хемус и през лятото

30 Май 2019 13:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 май 2019, 12:36
АПИ, архив

Ремонтите на магистрала Тракия завършват до края на юни

През летния сезон ще бъде спирано движението на тежкотоварните автомобили по магистралите и натоварените пътища в пиковите часове в края на работната седмица и през уикендите. От 1 юни (събота) влиза в сила заповедта за движение на камионите над 12 тона през летните месеци. Целта е да се улесни пътуването, да се повиши безопасността и да се избегнат задръстванията. Това обявиха на съвместна пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) Радослав Влахов, член на Управителния съвет на АПИ, инж. Иван Досев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура” в АПИ и главен инспектор Калоян Драганов от ГД "Национална полиция” на МВР.
В петък и събота, когато се очаква интензивно движение в посока Варна и Бургас в участъците с ремонтни дейности на автомагистралите "Хемус” и "Тракия”, ще има две ленти за движение в посока морето, а в неделя и понеделник две ленти в посока София. Тази организация на движение сработи успешно в почивните дни около 24 май и бяха избегнати тапи по магистралата, отчетоха от АПИ и "Пътна полиция”.
До края на юни ще приключат ремонтите по АМ "Тракия”. Всички временни ограничения на движението ще бъдат премахнати и шофьорите ще пътуват без ограничения, съобщи инж. Иван Досев. По магистрала "Хемус” строителните работи в тръбата на тунел "Витиня” в посока София, на съоръжението край село Потоп и виадукта "Коренишки дол" ще продължат и през летния сезон.
Гражданите могат да сигнализират за нарушители, които не спазват правилата и организацията на движение, както и за всякакви други проблеми по пътя на номер 112 и в Ситуационния център на АПИ на денонощния телефон 0700 130 20.
Радослав Влахов апелира всички водачи да спазват правилата, да са по-толерантни и да не използват аварийната лента за изпреварване или по-бързо предвижване. Главен инспектор Драганов посочи, че въпреки строгите санкции – глоба от 1000 лв. и лишаване от право за провуправление за три месеца за шофиране в аварийната лента, водачите продъжават да го правят. Влахов съобщи още, че до края на седмицата ще бъде направен обстоен обход на всички заграждения по магистралите и ще бъдат обобщени резултатите. Той подчерта, че такива се правят постоянно и част от тях с по-ограничен обхват се поправят на момента. През следващата седмица ще започне отстраняването на по-сериозните пробиви от служителите на областните пътни управления и пътноподдържащите фирми.

Главен инспектор Калоян Драганов от ГДНП добави, че служителите на Пътна полиция ще подпомагат водачите на тежкотоварните превозни средства и ще ги насочват към местата за спиране. Той допълни, че още на граничните пунктове на чуждестранните водачи ще се раздават листовки, преведени на няколко езика, с правилата и ограниченията за движение по пътищата на страната, както и санкциите за нарушения.

Апелът към всички шофьори е да спазват правилата за движение и  да бъдат толерантни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив