28 Март 2024, 12:44 Днес (6) | Вчера (12)

Тежката зима в Европа нанесе щети за милиони евро

04 Февруари 2014 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2014, 09:23
Под лиценза на creativecommons

Остават в сила две от предупрежденията за наводнения, представляващи опасност за живота

Крайбрежните градове в графствата Девъншър и Корнуол в Югозападна Англия пострадаха от наводнения, предизвикани от бурните ветрове. Там е нарушена работата на фабриките и заводите, прекъснато е автомобилното и железопътното движение. Нанесени са щети на множество жилищни сгради, съобщават местни медии.

 

Агенцията за охрана на околната среда по-рано разпространи серия предупреждения за заплаха от наводнения в този регион на кралството. Остават в сила десетки други нейни препоръки.

Междувременно от централните райони на пострадалото от наводнения графство Самърсет постъпват съобщения за случаи на мародерство. От полицията уточняват, че върлуват престъпници, тършуващи из временно изоставени имоти.

Властите в Словения оценяват размера на щетите от снежната буря, която се оказа най-силната за последните няколко десетилетия. Заради обилните снеговалежи и поледици без ток са останали около една четвърт от домакинствата в страната. Около 250 000 души са засегнати от лошото време, което се установи в страна в петък.

Правителството на Словения се обърна към съседните страни с молбата да предостави преносими дизелови генератори.

По предварителни оценки на властите, възстановяването на инфраструктурата на страната може да отнеме няколко месеца.

В понеделник около 120 000 домакинства в малката алпийска държава с население от два милиона души все още очакваха да им бъде възстановено електричеството, а 40% от училищата останаха затворени.

Лошото време засегна също Хърватия и Сърбия, където стотици хора бяха спасени от снега.

В понеделник полицията в Сърбия започна изтеглянето на камиони, които бяха блокирани с дни на главния път между Нови Сад и Суботица.

Щетите от наводненията в Рим възлизат на най-малко 15 милиона евро. Това съобщиха от кметството на италианската столица.

По думите на градоначалника Иняцио Марино, разглежда се възможността за обявяване на извънредна ситуация.

 "В столичния регион ситуацията е критична, което налага предприемането на незабавни мерки", заяви кметът.

За последните три дни вследствие на проливните дъждове значително се повиши нивото на река Тибър. В неделя положението бе критично в предградието Фюмичино, където е разположено международното летище "Леонардо да Винчи". В понеделник за отстраняване на последствията от наводненията бяха мобилизирани военнослужещи. В района бяха затворени училищата и редица пътища, включително тези, водещи към летището.

Атмосферният фронт се придвижва към южната част на Апенините, където се очакват порои. В същото време северната част се очаква да бъде връхлетяна от нов циклон, който да донесе в предалпийските региони, както и в Паданската равнина дъждове и снеговалежи.

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив