29 Март 2024, 14:52 Днес (9) | Вчера (11)

Техническите и организационните мерки в компаниите ще се запазят и през 2021 г.

04 Януари 2021 13:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 януари 2021, 13:32
МТСП

Работодателите все повече ще се грижат за застрашените групи работещи, прогнозира експерт

Пандемията привлече фокуса към общественото здраве. Обществото и конкретно бизнесът не бяха подготвени да се изправят пред подобен здравен, социален и икономически проблем. Covid-19 открои значимостта на експертите по здраве и безопасност и тяхната роля в бизнеса. Хората разбраха, често сблъсквайки се и челно с проблема, че здравето и безопасността на работещите е приоритет и то не само за тях самите, а и за техните семейства, близки, приятели. Много компании направиха преоценка на ефективността на процесите, невъзможността да се прекъснат наложителната дигитализация. Особено голяма е важността на информационната сигурност и опазването на личните данни на работещите в новата обстановка, на осъзнатостта на мениджърите и ангажираността на хората и екипите.
"Българският работодател по същество не се отличава от този, в която и да е друга европейска държава, а вече на всички ни стана ясно, че Брюксел диктува новия, да се надяваме постпандемичен ред, – категорична е Мария Титопулу, доктор по социална медицина. – Разликата е в това, че сме най-бедната държава в Европа и че вероятно политиците ни можеше да направят много повече, за да помогнат на бизнеса и хората да оцелеят. Искрено се надявам през окото на пандемията българският работодател да е видял слабите си процеси, за да ги подобри, да е идентифицирал областите, дейностите, пазарите, които му носят най-голям ефект, да е осъзнал, че здравето на служителите му е и негова тема и отговорност и това не просто случайно е написано в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Споменавайки закона, искам да отбележа и нарасналата значимост (най-често практическа) на фактора превенция и на ранното диагностициране на заболяванията на работещите."
По отношение на "новата реалност" д-р Титопулу прогнозира, че възприетите технически и организационни мерки в компаниите ще се запазят и в бъдеще. Според нея социалното дистанциране ще бъде предизвикателство и в работния ни, и в социалния ни живот и това ще доведе до реорганизация на работата на много обществени сектори (образование, търговия, транспорт и др.).
Очакванията са, че ваксината ще ограничи разпространението на заболеваемостта. Също така експертите и работодателите очакват да бъде актуализиран новият пост-Ковид трудов ред, така че да отговаря на реалността в Европа на 21 век и да е в помощ, а не в тежест на работодателите и техните служители. Едно от тези нововъведения може да е електронното здравно досие, с което да се осигури непрекъснатост на връзката и информацията, предавана между личните лекари, службата по трудова медицина, здравните заведения и фармацевтите. Това от своя страна ще  ограничи бумащината и ще повиши културата по безопасност в обществото.
Прогнозите са, че през 2021 г. работодателите все по-активно ще полагат грижи за застрашените групи работещи с цел запазване на тяхната работоспособност. Ще се обръща много по-голямо внимание и на работещите дистанционно. Практиката ще налага все повече дигитализация на работното място, ефективно обучение, вкл. и за справяне със стреса, придобиване на специфични компетенции и умения, безхартиени дейности, установяване на баланс между професионалния и личния живот.
"В микроикономически аспект очаквам дейностите по организация на бизнеса, процесите, процедурите, работното време да продължат да се подлагат на анализ и усъвършенстване и истинско предизвикателство ще е новата реалност и форми на работа (между другото тях ги анализираме още от 2013-2014г.) да бъдат облечени в законова форма, т.е. практиката да е в синхрон със закона.,– посочва д-р Титопулу. - Вероятно никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021г., през която трябва да намерим сили и оптимизъм и да продължим да се справяме с новата ситуация, поддържайки духа и здравето си на добро ниво."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив