29 Март 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (11)

Технологичните гиганти се обединяват срещу нов закон за киберсигурност в САЩ

21 Октомври 2015 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2015, 11:16
Под лиценза на creativecommons

Apple, Dropbox, Yelp, Reddit, Twitter, Wikimedia, Google, Facebook и Yahoo застанаха против предложен нов закон, който според компаниите ще наруши личното пространство на хората в името на защитата им от хакери

Компаниите се обединяват против т.нар. Закон за споделяне на информация за киберсигурност (CISA).

Според Dropbox законът трябва да предвиди повече мерки за защита на неприкосновеността на данните на потребителите преди да спечели подкрепа. Apple е на подобно мнение като заявява: "Не подкрепяме сегашното предложение. Доверието на нашите клиенти е най-важно за нас и не вярваме, че сигурността трябва да идва за сметка на тяхното лично пространство".

Изявленията на компаниите идват два дни преди гласуването на закона. Диан Фейнщайн, един от вносителите на закона, твърди, че той дава право на компаниите да споделят с правителството информация за киберзаплахи и не цели взимане на лични данни на хората. "Банка например няма да споделя имената и данните на хората, нито подробности за сметките им. Те нямат общо със заплаха от кибератака с изключение на много редки случаи", коментира Фейнщайн.

Технологичните компании обаче не са толкова уверени и искат по-ясни гаранции в самия закон, че данните на потребителите ще са защитени. "Споделянето на информация за киберзаплахи е хубава цел. Но, ако споделяш повече информация без силна защита на личното пространство милиони американци ще кажат, че това не е закон за киберсигурност, а закон за шпионаж", коментира сенатор Рон Уайдън, един от основните критици на CISA. Според него фактът, че толкова компании са се обединили против закона, е ясен знак, че има нужда от преработка.

Въпреки това поддръжниците на CISA се нуждаят от едва около 70 гласа в Сената, за да приемат закона. Той вече е одобрен от американския президент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив