28 Март 2024, 21:21 Днес (11) | Вчера (12)

Тол таксите ще бъдат инвестирани в поддръжка на пътната инфраструктура

10 Юли 2017 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2017, 09:34
Под лиценза на creativecommons

Трябва да сме безкомпромисни при отчитането на тежестта на моторните превозни средства, обяви регионалният министър

В дългосрочен план трябва да сме безкомпромисни по отношение на адекватното отчитането на тежестта на моторните превозни средства. Новите технологии на база полимеризирани битуми и асфалт дават възможност на тежкотоварните автомобили да се движат и при високи температури, но те не трябва да бъдат претоварени.  Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за телевизия България он ер днес. Трябва безкомпромисен контрол от митниците, но мобилните кантари, които са само шест и са крайно недостатъчно, са към Агенция "Пътна инфраструктура", допълни той. Теглото и натовареността на моторните превозни средства влияят върху настилката на пътищата. Затова заплащането на тол таксите ще се съобразява и с теглото на моторните превозни средства, освен с изминатото разстояние в километри.
Министърът посочи, че повишените средства от такси след въвеждането на тол системата ще се инвестират в поддръжката на пътната инфраструктура.
Ремонтни дейности за коригиране състоянието на активната лента на АМ "Тракия" ще започнат през септември, след края на летния сезон, информира Нанков и обърна внимание, че тя е в по-добро състояние от АМ "Хемус", за която за ремонт на трасе с дължина 40 км, мостове и тунели, са необходими 220 – 240 млн. лв. Ще се подобри контролът на вложения ресурс по отношение качество и ефективност, категоричен бе регионалният министър.
Има някои основания в исканията на превозвачите, като например възможностите на наличната инфраструктура и местата за престой, посочи Нанков. Заповедта за ограничаване на движението им в пиковите часове е гъвкава. Направихме анализ на база информацията от трафик камерите за движението, както на тежкотоварни, така и на леки автомобили, аргументира се той. Най-натоварената отсечка е от АМ "Тракия" между София и Траянови врата при Ихтиман. Взехме решение да ограничим движението за тирове до Пловдив, защото част от тежкотоварния трафик се разтоварва там в петък вечер, информира министърът. В неделя ограничението е за цялата магистрала от Бургас в посока София. Ограничение има в Кресненското дефиле и на Хемус до приключване на ремонтните дейности на мостовото съоръжение след Витиня, припомни той.                       
Ще има магистрала през Кресненското дефиле, но ако се забавим с процедурите и изпаднем в хипотезата да няма избран изпълнител за Лот 3.2 на АМ "Струма" през април - май 2019 г., няма да можем да я построим до 2023 година. Затова, ако се окажем в тази хипотеза, още през 2018 г. ще трябва да вземем решение за пренасочване на ресурса, коментира Николай Нанков. Ние, като държава, форсираме процедурите, но очаквам да има обжалвания, особено за оценката по въздействие върху околната среда, допълни той.
Според него тунел през Кресненското дефиле не би решил екологичните въпроси в района. Прецизирали сме защитата на екологичните видове по трасето и предлагаме полуизточния вариант като най-подходящ, заяви министърът. Ако се забавят процедурите заради обжалвания, средствата за Лот 3.2 могат да бъдат пренасочени за строителството на АМ "Хемус", например. В края 2023 г. трябва да сме изградили и отчели средствата за изграждането на цялата магистрала. Незавършването на "Струма" крие риск от възстановяване на пари за вече изградени отсечки, предупреди министърът.
Основната ни визия е запазването на човешкия живот. Средногодишно в Кресненското дефиле стават 50 катастрофи, като 30 от тях са тежки, а около 5-6 са жертвите там, обяви той.   
През настоящия програмен период европейските средства са само за АМ "Струма". Такива за строителство на АМ "Хемус" няма. Не трябва да разчитаме само на европейски средства като панацея за пътния сектор. Затова искаме да го направим стабилен чрез въвеждането на толсистемата. Когато това стане, ще има достатъчен финансов ресурс за строителството на АМ "Хемус", за магистрала Русе - Велико Търново, както и за трасето Видин-Ботевград, коментира Николай Нанков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив