25 Април 2024, 04:20 Днес (0) | Вчера (12)

Топенето на ледените шапки може да ускори глобалното затопляне

09 Април 2014 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2014, 13:11

Ледената покривка се разгражда по-бързо, така повече газове се изхвърлят по-бързо

Лошите новини за климатолозите се увеличават, съобщава БТА. Тъй като ледената покривка в полярните райони се топи, метан, въглероден диоксид и други парникови газове се изхвърлят в атмосферата и по този начин се ускорява глобалното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Сайънс дейли”.

Ледената покривка близо до Северния и Южния полюс включва почва, мъхове и лишеи, които обикновено са замръзнали целогодишно. В резултат на покачването на глобалните температури обаче ледената покривка на двата полюса се топи и това доведе до разлагане на органична материя и до изхвърляне на по-големи количества метан в атмосферата. Парниковият ефект на метана е 33 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид. 

Учени от Държавния университет на Флорида заявиха, че това не е хипотетично виждане, а нещо, което вече е станало. Те посетили няколко пъти Швеция, за да вземат проби от почвата. Пробите показали, че ледената покривка се разгражда по-бързо, а това означава, че по-големи количества метан и други парникови газове се изхвърлят с по-бързи темпове в атмосферата.

Ръководителят на изследването, океанографът Джеф Чантън от университета заяви, че ако ледената покривка се стопи напълно, количеството метан в атмосферата ще се увеличи 5 пъти. Планетата ще се затопли и допълнителното количество парникови газове ще се добави към проблемите ни, каза той. 

"От известно време знаем, че ледената покривка се топи, допълни Сюзън Ходжкинс от университета. Установихме обаче, че свързаните с топенето й промени в растенията в полярните райони могат да доведат до изхвърляне на по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с изхвърленото количество метан."  

Резултатите от изследването са публикувани в "Proceedings of the National Academy of Sciences”. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив