28 Март 2024, 23:35 Днес (11) | Вчера (12)

Турция въведе система за разпознаване на товарите по границата

02 Ноември 2017 16:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 ноември 2017, 16:15

Системата се въвежда с цел да контролира трафика на мигранти, да предотвратява терористични нападения и да намали дългия период на изчакването и проверките по границата

От днес на ГКПП Капъ куле функционира новата система за разпознаване на товарите и регистрационните табели на автомобилите, за откриването й пристигна цялата управа на Одрин, предаде кореспондентът на БГНЕС. Системата се въвежда с цел да контролира трафика на мигранти, да предотвратява терористични нападения и да намали дългия период на изчакването и проверките по границата.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир заяви, че новата система предвижда автоматично проследяване на автомобилите на входа и изхода на пункта, и ще ускори проверката на документите, както и контрола върху товарите. Той подчерта, че проблемът с безкрайните опашки от тировете на двете страни на границата е поставян многократно пред българските власти, а преди около седмица министър Тюфенкчи е разговарял в София по въпроса. "Колкото по-бързо е преминаването през всички процедури на границата, толкова по-големи ще бъдат и ползите за двете страни в икономическо и социално отношение. Новата система ще помогне за предотвратяването не само на терористични актове, но ще ограничи нелегалния трафик на мигранти и ще сведе до минимум дългите опашки през лятото от автомобилите с гурбетчиите ни в Европа. Системата за разпознаване на регистрационните табели и товарите ще бъде ефективна по отношение на много проекти. Автоматичното разпознаване ще показва откъде е влязъл и излязъл автомобилът, има ли промени по шаситата и каросериите", посочи Йоздемир. Той припомни десетките случаи на тайно проникнали в каросериите на тежкотоварни камиони нелегални мигранти, които впоследствие създават тежки проблеми на шофьорите. Новата система включва проверка с преносимо устройство за измерване на наличието на въглероден окис, с което за 30 секунди ще се установява има ли хора, укрити сред товарите и това ще става без отваряне на каросериите. Областният управител подчерта още, че това е най-модерният метод за граничен и митнически контрол в света, въведен по 17 пункта по турската граница, остават още 3.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив