27 Април 2024, 03:52 Днес (0) | Вчера (11)

Търсенето на истината ни обединява в борбата с фалшивите новини

09 Ноември 2018 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 9 ноември 2018, 20:02
пресцентър на МС

„Всичко, което ни обединява, е търсенето на истината. Аз вярвам, че истината винаги побеждава. Имам сериозен личен ангажимент за борба с фалшивите новини. Вярвам, че това е кауза, в името на която цялото общество трябва да се обедини“. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), която се провежда в София днес.

Няма застраховани от фалшивите новини. Всеки може да бъде потърпевш от тях, използвайки свободата на интернет пространството, защото вече ги няма изразите "казаха по телевизията" или "прочетох във вестника", а "видях в нета", каза още министър Павлова.  

Интернет пространството е галактика, която всеки използва с различни цели и за която още няма регулации. Съществуват 1,3 млрд. уебсайта, които произвеждат милиони новини. Месечно потребителите във "Фейсбук" са 2 млрд., 1,2 млрд. са в "WhatsApp" и 600 млн. в "Инстаграм". 70% от потребителите казват, че всеки ден срещат новини, които считат за фалшиви, почти същият процент хора признават, че трудно ги различават, посочи министърът. Тя цитира статистика, според която 18 държави в света са имали проблеми с фалшивите новини по време на избори, в следствие на което са имали и изкривени изборни резултати.

Фалшивите новини не подминаха и Българското председателство на Съвета на ЕС, каза министърът. Тя посочи, че през цялото време на подготовката и провеждането му е трябвало да бъдат опровергавани "новини", че председателството на страната ще бъде отнето, че сградата на НДК ще бъде сменена като място на провеждането му и други, въпреки че всички знаят процедурите. Бяхме подложени и на кибератаки всеки ден, нещо, което не стана известно, допълни още Лиляна Павлова по време на форума за фалшивите новини. Това е опасност, която можем да очакваме и в следващите дни и месеци по време на предизборната кампания за избор на европейски институции през 2019 г. 

Според министърът за Българското председателство няма как един човек, една институция и дори една държава да се бори с този процес. Трябва всички ние, поотделно и ежедневно и с общи усилия да го правим, призова тя.

Министърът определи 3 категориите на фалшивите новини, срещу които трябва да бъдат насочени общите усилия - сензационното съдържание за образуване на трафик и печелене на пари, манипулациите за настройване на обществено мнение или нагласи в определена посока и с чисто лобистките интерес и не на последно място - политическите и партийни фалшиви новини, които имат за цел дискредитиране на политически обект.

Министър Лиляна Павлова посочи още, че потърпевшите от фалшивите сайтове нямат механизъм да реагират, да опровергаят или осъдят производителя на клевети, а в същото време те се разпространяват 6 пъти по-бързо от новините в ежедневния информационен поток. "Те са тези, за които са необходими и регулации, и намирането на пресечната точка между интересите на бизнеса, на доставчиците и интереса на обществото, за да може да живеем в свят на реалности", допълни тя.

Дискусията в НДК днес събра журналисти, политици, общественици, представители на европейските и местни институции, неправителствени организации и технологични компании. 

Организатори на събитието са Атлантически клуб в България и Дигитална нацинална коалиця, с подкрепата на Партията на европейските социалисти, Фондация "Конрад Аденуер", Асоциацията на Атлантическия договор, Български дипломатически институт и Посолство на Франция в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив