24 Април 2024, 11:32 Днес (5) | Вчера (6)

Украйна: спад на туристическите застраховки с 40% и ръст на обезщетенията с 50%

16 Април 2014 08:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2014, 08:59
turist mira

Има опасност пътуващите с кола украинци да купуват полски "Зелени карти", въпреки че е незаконно

Полиците по медицинските застраховки на украинските туристи, пътували зад граница, през април са поскъпнали с до 20 % в сравнение с аналогичния период на 2013 г. Това съобщи председателят на управлението на компанията "Европейско туристическо застраховане" Мирослав Бойчин. Компанията е най-големият играч на пазара на туристически застраховки в Украйна.

Директорът на департамента по лично застраховане в  "АХА Страхование" Сергей Срибный потвърди информацията и дори назова още по-голям ръст в цените на застраховката – 25- 30%. Компанията е основен застраховател на туристи от друг сегмент – притежатели на банкови карти и бизнесмени

"Ако прогнозите се сбъднат, главната тежест ще падне върху крайния потребител", коментира директорът на представителството Nova Assistance в Украйна Олег Тумик.

Основната причина за ръста на цените при туристическите застраховки  е девалвацията на националната валута на Украйна – гривната. "Такива полици са вързани към обезщетенията, а те се изчисляват в чужда валута", коментира Мирослав Бойчин. Но, макар че чуждата валута е скочила с почти 60 %, цените на застраховките не могат да се увеличат с повече от една трета. "Всичко зависи от договореностите с туроператорите, но не можем да вдигнем цените повече от 20-30 %, в противен случай ще имаме проблеми с партньори и клиенти" признава  Бойчин. Той обяви, че заради девалвацията на гривната обезщетенията през април са скочили с 50-60 % в сравнение с миналата година.

Застрахователите нямат илюзии за ръст на пазара на туристически застраховки. "Даже и да няма мащабни военни действия, очакваме през май спад на медицинските застраховки при пътуване в чужбина, примерно, с 30-40 %", прогнозира Бойчин.

Директорът на мрежа от турагенции Равил Хамитов потвърди, че има спад от 40 на сто и посочи, че ако има военни действия, спадът може да достигне 100%. "Хората са наплашени от случващото се и се страхуват да пътуват на почивка навън, понеже не знаят какво ще заварят у дома, когато се върнат", разсъждава той.

Отделно от това застрахователите като цяло очакват и спад в обема премии поради масовото избиране на най-евтините полици от страна на украинците. "За да икономисат, хората ще се отказват от разширените покрития, например защита на багажа или застраховка срещу отмяна на пътуването, и ще избират само минималните предвидени от закона рискове по такива полици", посочи Сергей Срибный.

Полиците "Зелена карта", в отличие от медицинските застраховки, тази година се очаква да поскъпнат с до 60 %. Според наблюдатели, обемът на тази застраховка също може сериозно да бъде редуциран. Към това се прибавя и още една, не съвсем законова възможност – покупка на полски зелени карти.

Полските застраховки, които се продават на границата с Украйна, са два пъти по-евтини от украинските.  И макар че украинците нямат право да ги купуват, все пак може да се очаква, че ще има и такива сключени застраховки.

Единствената служба, която може да надзирава това да не се случи, е Госпогранслужба, чиито служители са задължени да проверяват за наличието на украински полици "Зелена карта".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив