25 Април 2024, 15:04 Днес (11) | Вчера (12)

Ураганът "Дориан" може да удари лошо застрахователи и презастрахователи

02 Септември 2019 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2019, 14:22

До момента стихията засегна 13 000 домове и отмени 1000 полета

Ураганът "Дориан" причини "големи щети” на Бахамските острови, заяви Червеният кръст, предупреждавайки, че 13 000 къщи може да са сериозно повредени или разрушени, предаде БГНЕС. "Все още нямаме пълна картина на случилото се”, казва в изявление Суне Булоу, ръководител на Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева. От организацията предвиждат необходимостта от подслон, краткосрочна икономическа подкрепа, чиста вода и здравна помощ за пострадалите.
Ураганът "Дориан" удари Бахамите със свиреп вятър и дъжд в неделя. Чудовищната буря от категория 5 разруши градове и домове, докато се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани. Съобщава се за едно загинало дете. Експерти от IFRC  посочиха, наводнението на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.
IFRC е отделила 250 000 швейцарски франка (252 000 долара, 230 000 евро) от своя Фонд за спешна помощ при бедствия като отговор на кризата и за предоставяне на помощ за около 500 семейства, нуждаещи се от спешни убежища.
С устойчиви ветрове със скорост от 295 километра в час, "Дориан" достигна сушата на Абакосовите острови, в северозападната част на Бахамите, като най-силната буря, която някога е удряла карибската верига.
След дни на нервна несигурност около пътя на бурята, югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина наредиха най-накрая жителите на крайбрежието да се евакуират в масово изселване, което засегна стотици хиляди. Американският Червен кръст изчисли, че около 19 милиона души живеят в райони, които биха могли да бъдат засегнати от бурята, като около 50 000 души във Флорида, Джорджия и Южна Каролина потенциално ще се нуждаят от спешен подслон, в зависимост от пораженията.
IFRC заяви, че стотици доброволци от Червения кръст, превозни средства за спешни случаи и повече от 30 камиона с товари за помощ са мобилизирани, за да помогнат на хората, живеещи по пътя на урагана.
Най-малко 1 054 полета бяха отменени в Съединените щати поради приближаването на урагана "Дориан", според FlightAware, който проследява пътя на полета на граждански самолети. Според сайта повечето полети са отменени във Флорида. Отбелязва се, че повече от половината отпътувания и пристигания са отменени на летищата във Форт Лодърдейл, Орландо и Палм Бийч.
В петък "Дориан" достигна до рядката пета, най-висока категория. Очаква се той да стане най-мощният ураган от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.
"Дориан" е четвъртият ураган през този сезон. От трите предишни само "Бари" е взел една жертва.
В петък ИНСМАРКЕТ съобщи, че по оценки на Credit Suisse, максималните имуществени щети от урагана може да достигнат  $30 млрд. Тази сума изглежда доста внушителна даже в сравнение с най-силния ураган "Майкъл" през миналата година ($11 млрд). Други анализатори оценяват възможните загуби на нива от $10 млрд. Най-вероятно обаче застрахованите щети ще бъдат много по-сериозни, тъй като движението на стихията ще засегне райони с елитни недвижими имоти и висок коефициент на застрахователно покритие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив