29 Март 2024, 09:12 Днес (1) | Вчера (11)

Фондът на фондовете обещава още „евтини“ пари за фирмите

03 Юли 2020 16:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2020, 16:20

Нов антикризисен финансов инструмент за малки и средни предприятия, пострадали от икономическата коронакриза подготвя Фонда на фондовете. Той обаче все още не е отворен за кандидатстване, а е едва на ниво процедура за избор на банки партньори по него, която ще продължи до 17 юли, съобщи economic.bg.

Чрез този инструмент, който ще допълва обещаните на 14 април, но все още трудно използваеми други програми, Фондът ще предлага до 80% гаранция от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията.

Средствата по програмата са пренасочени от друга гаранционна процедура за инвестиционни кредити, предназначени за малки и средни фирми, като в доклада за прекратяването ѝ от 2 юли, се посочва, че всички неизползвани ресурси от фондовете е необходимо да се предостави за извънредна допълнителна гъвкавост на фирмите в отговор на "безпрецедентна криза, засягаща общественото здраве".

Общият бюджет на продукта е 158 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

"Параметрите на гаранционния продукт са структурирани след внимателно проследяване и детайлен анализ на динамиката на пазара, така че той да отговаря най-пълно на актуалните потребности на бизнеса, без да излага на непремерен риск финансовите институции", казват от Фонда.

Чрез новия продукт ФнФ ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия без достатъчно обезпечения, но с необходимост от подкрепа в условията на настоящата тежка ситуация. Целта е да бъде улеснен достъпът на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително за задоволяване на потребностите от ликвидност и/или за преодоляване на  финансови затруднения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея. В структурата на продукта се предвижда комбиниране на гаранционен инструмент и лихвена субсидия за предприятията, които изпитват ликвидни затруднения, но въпреки това са готови да задържат персонала си.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив