29 Март 2024, 15:50 Днес (10) | Вчера (11)

Франсоа Оланд ще открие Световната конференция на ООН по изменението на климата

30 Ноември 2015 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 ноември 2015, 08:42

Сред участниците са лидери на около 150 страни от целия свят

Френският президент Франсоа Оланд ще открие официално Световната конференция на ООН по изменението на климата. Снощи Айфеловата кула светна в зелено по повод началото на събитието. Церемонията по откриването ще се проведе на територията на летището в столицата, което тези дни беше обявено за територия на Организацията на обединените нации, предаде бТВ.

В конференцията ще вземат участие лидерите на над 150 страни от целия свят. В началото на срещата, делегациите ще почетат с едноминутно мълчание паметта на 130-те жертви на терористичните атаки на групировката "Ислямска държава".

Сред участниците са лидери на около 150 страни от целия свят.

Заради безпрецедентния брой докладчици изказванията ще се правят паралелно в две конферентни зали на комплекса с имената на двете главни реки на Франция - Сена и Лоара.

"Заплахите, свързани с климатичните изменения, представляват не по-малка опасност за човечеството, отколкото тероризмът. В двата случая на карта са поставени мирът и стабилността на планетата” пише вестник "Монд”. Ако не се предприемат решителни мерки, то към края на века средната температура на Земята ще се увеличи с 5 градуса по Целзий, а равнището на световния океан ще прибави 1 метър, предупреждават френските експерти.

"Това ще доведе до катастрофални последици за съвременната цивилизация: суша, спадане на реколтите, потопяване на крайбрежните региони, съкращаване на ресурсите за живот на милиони хора. Подобни катаклизми със сигурност ще доведат до милионни потоци принудителна миграция – частично това се случва пред очите ни”, отбелязват те

Глобалният форум ще работи от 30 ноември до 11 декември. Очаква се като резултат от него да бъде подписано ново международно споразумение, което ще осигури консолидация на международните усилия за снижаване на натоварването на климатичната система и да замени Протокола от Киото след 2020 година. Главна цел на парижкия форум е да се договорят такива мерки, които биха позволили да се удържи средното нарастване на планетарната температура в пределите на 2 градуса по Целзий.

Конференцията СОР 21 е придружена от невиждани във Франция мерки за сигурност. След парижките атентати на 13 ноември на цялата територия на страната е въведено извънредно положение, а в навечерието на пристигането на световните лидери в Париж столицата съвсем заприлича на обсадена крепост. За срещи на чуждестранните делегации са отделени парижките аерогари "Льо Бурже”, "Роаси-Шарл дьо Гол”, "Орли”, както и военните летища в Евре и Крей. Самият Париж е фактически парализиран още от неделя. На парижани бе препоръчано много сериозно да не използват личен транспорт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив