28 Март 2024, 18:25 Днес (11) | Вчера (12)

Френската AXA напуска застрахователния пазар на Украйна

24 Октомври 2018 09:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2018, 10:15
forINSURER

Така групата продължава да изпълнява стратегията си за присъствие само на 16 пазара в света

Френската застрахователна група AXA продава застрахователните си операции в Украйна на канадския финансов гигант Fairfax Financial Holdings Limited. Така французите напускат украинския пазар. Според условията на договора 100% от акциите на юридическото лице AXA Insurance – съвместна компания на AXA (50% от акциите) и УкрСиббанк, ще преминат под управление на дъщерна компания на канадците. Fairfax придобива изцяло компаните "АХА Страхование" и "АХА Страхование жизни". Двете дружества са лидери на украинския застрахователен пазар. Не е обявена стойността на сделката, но според източници, тя възлиза на 20-25 млн. евро. Продажбата подлежи на одобрение от съответните регулатори.
АХА отдавна търсеше купувач на своите активи в Украйна. Сред вероятните купувачи бяха спрягани VIG, UNIQA и TAS, но в крайна сметка французите подписаха договор с Fairfax.

Така АХА продължава да следва своята стратегия — концентрация на ключови застрахователни пазари и оптимизиране на присъствието си в различните региони на света. В края на миналата година изпълнителният директор на AXA Томас Бубер обяви, че групата ще се съсредоточи върху развитието си на пазарите в 16 страни. В плановете на групата влиза правене на бизнес на развити пазари като Германия, Франция, Белгия, Италия, САЩ, както и установяването в 6 страни с активно развиващ се пазар, който формира сумарно почти 90% от печалбата: Бразилия, Китай, Индонезия, Мексико, Филипините и Тайланд.

От своя страна купувачът Fairfax следва плана си за глобална експанзия. Канадският холдинг, чиято централа е в Торонто, присъства на 40 пазара в света. От 1985 г. групата се занимава със застраховане, презастраховане и управление на инвестиции и е с пазарна капитализация в размер на $15,1 млрд. Инвестиционният портфейл на Fairfax е $39,4 млрд., сумарно активите на групата възлизат на $65,1 млрд., акционерният капитал е $18,4 млрд. за миналата година печалбата на Fairfax достигна $1,74 млрд.
Експанзията на Fairfax включва придобиване на нискорискови стартъпи или неголеми международни придобивания. Инвестиционната философия на групата предвижда запазване на капитала и висока възвращаемост на инвестициите след претегляне на риска.
През 2015 г. застрахователният синдикат Лойдс, базиран в Лондон, Великобритания, посочи Fairfax като застрахователят, разполагащ с петия най-голям застрахователен подписвачески капацитет, възлизащ на повече от 1,38 млрд. британски паунда (или около 1,76 млрд. евро).
През октомври 2016 г. Fairfax обяви стратегическото си партньорство с  AIG, включващо придобиването от Fairfax на подразделенията на AIG в Аржентина, Чили, Колумбия, Уругвай, Венецуела, и Турция, както и придобиването на оперативните активи и правата за подновяване на застрахователните договори на AIG в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. В края на месец май 2017 г.  AIG приключи продажбата на застрахователните операции на своя клон в България на "Колонад Иншурънс Ес Ей – клон България". "Колонад Иншурънс Ес Ей" е дружество, регистриранo в Люксембург, и е собственост на  Fairfax.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив