15 Май 2024, 10:00 Днес (2) | Вчера (11)

Хеликоптер ще следи и записва джигитите по пътя към морето

10 Август 2018 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2018, 09:46

Пускат на пътя и скрити полицаи в цивилни коли

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от "Пътна полиция", цитиран от Дарик.  Новата мярка, в която участва машината на граничната полиция, ще бъде приложена от днес. Машината ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори на пътя, за такива, които се движат в пакет и за онези, които използват аварийната лента за придвижване, уточнява БГНЕС. Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да приближи регистрационния номер на автомобила, нарушител на правилата на движение, и да предаде информация от въздух на патрулите по магистралите и натоварените пътища. Също така, по-лесно ще бъде отбивано движението, ако има катастрофа.

Ще има и скрити полицаи, които ще са в цивилни коли. Те няма да спират, а само ще подават информация на колегите си в патрулките за нарушители.

За пътуващите чужденци през страната МВР е предприело мерки, като им раздава листовки на границата. В тях има информация за правилата за движение по пътищата у нас.

Статистиката на пътните полицаи показва, че в разгара на летните месеци и отпускарския сезон с 10% се увеличават тежките ПТП-та. Затова и днешната полицейска операция е насочена основно към трафика към морето - не само защото е месец август, но и защото е краят на работната седмица, коментира БНТ. Днешната операция е предвидена да приключи малко след 21 часа, но от Пътна полиция предупреждават, че може да продължи докато има нужда от засилен контрол по пътищата.

Междувременно стана ясно, че тази нощ по южното Черноморие е проведена мащабна полицейска операция за установяване на водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. Акцията започна, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна шест момичета на тротоар в Китен, припомня БНР.
11 полицейските патрули осъществяваха контрол през цялата нощ на входовете и изходите на курортите. Още в първите минути на акцията бяха заловени двама пияни водачи. Комисар Неделчо Рачев от Охранителна полиция в Бургас съобщи в предаването "Преди всички", че са били проверени над 300 автомобила. Реализирани са били 10 бързи полицейски производства, 5 от които за управление на МПС след употреба на наркотици и 5 - за шофиране след употреба алкохол над 1,2 промила.
Комисар Рачев поясни, че управлението на МПС след употреба на наркотици е вид престъпност, която е "скрита и латентна и от активността на полицията зависи превенцията по този вид престъпност". На територията на Областната дирекция – Бургас тези проверки са увеличени, увери Неделчо Рачев: "С всяка следваща полицейска операция, каквато се провежда почти ежеседмично, ние увеличаваме проверките на водачите".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив