18 Април 2024, 20:55 Днес (11) | Вчера (11)

Хърватия и Словения ще поискат помощ от ЕС за последиците от лошото време

06 Февруари 2014 10:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2014, 10:21
Под лиценза на creativecommons

Кризисният щаб в Горски Котар вчера съобщи, че най-големи щети от лошото време са претърпели горите, водопроводната и електрическата мрежа. По оценка на щаба най-критичният период вече е минал, но ще трябва време за пълното възстановяване на електроснабдяването

Хърватия и Словения, в които ледът и снегът продължават да създават проблеми, ще поискат помощ от Европейския съюз за отстраняване на последиците от лошото време, предаде Танюг, цитирана от БТА.

В хърватската област Горски Котар, където вчера беше обявено извънредно положение, все още няма нито ток, нито вода, а целият район е окован в лед и сняг. Около 80% от надземните електропроводи със средно напрежение са извън строя, унищожени са и над 50% от мрежата за ниско напрежение. Без ток са и някои селища в района на Карловац, където 13 трафостанции не работят, а ремонтът им ще започне утре.

Кризисният щаб в Горски Котар вчера съобщи, че най-големи щети от лошото време са претърпели горите, водопроводната и електрическата мрежа. По оценка на щаба най-критичният период вече е минал, но ще трябва време за пълното възстановяване на електроснабдяването.

Хърватският парламент настоя правителството да поиска помощ от Европейския съюз. Опозицията упрекна кабинета, че още не е направил това и че нито един от членовете на правителството не е посетил засегнатите от лошото време райони.

И в Словения продължават проблемите, предизвикани от снега и леда. Тази нощ нови домакинства са останали без ток. За снабдяването с енергия помагат генераторите, които армията доставя в най-засегнатите райони.

Много пътища са затворени заради паднали под тежестта на леда дървета. За отстраняването на стволовете са ангажирани пожарникари. Някои области са без вода и телефонни връзки, а прочутата пещера Постойна също е окована в лед.

Пострадалите райони бяха посетени от премиера Аленка Братушек, която каза, че постепенно се нормализира снабдяването с електроенергия, а щетите от лошото време могат да бъдат оценени едва като се подобрят метеорологичните условия.

Вчера Братушек каза, че те вероятно ще надхвърлят 0.6 процента от брутния вътрешен продукт на страната, или 170 милиона евро, което е условие страната да поиска помощ от европейските фондове, предвидени за природни катастрофи.

В Сърбия, където през уикенда духаше вятър със скорост до 100 километра в час и навяваше няколкометрови преспи сняг, обстановката постепенно се нормализира. Метеоролозите предвиждат силата на вятъра да падне под 5 километра в час, а температурите постепенно да започнат да се повишават.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив