19 Април 2024, 06:00 Днес (0) | Вчера (11)

ХVІ-ти век: Застрахователните измами = пиратство, а наказанието - смърт4

11 Ноември 2013 15:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2013, 15:33
Под лиценза на creativecommons

Телесни наказания и смърт трябвало да пресичат опитите за застрахователни измами

Застрахователните измами очевидно са се появили едновременно със самото застраховане. Подобна афера и сега не е трудна за извършване, а някога е минавала изключително лесно.

В Европа професията застрахователен измамник става факт още през Средновековието, когато застраховането общо взето се е свързвало с едиствено с корабоплаването. Та не е ли по-лесно да вземеш кораб, да го натовариш с евтини стоки, след което да го потопиш и да чакаш обезщетение.

Първият закон, който е насочен срещу застрахователните измами, и за който историята си спомня е приет през далечната 1435 година в Барселона. Магистратите тогава забраняват да се застрахова товарът, както и корабът на цялата му пазарна стойност. Било е забрането и да се завишава стойността на застрахованите стоки, за да бъдат лишени собствениците им от „излишна съблазън“.

Няколко години по-късно – през 1468 году Великият съвет на Венецианската република, в чиито правомощия били да решава спорните въпроси за застраховането на кораби и товари приема особен декрет.

В преамбюла му се казва, че „заради порочната си природа, хората са склонни да се карат за пари“. Е, тогавашните спорове между застрахователи и техните клиенти едва ли много са се различавали от сегашните – първите се опитвали да доказват, че даден инцидент не е застрахователно събитие, а вторите настоявали за парите си дори тогава, когато нямали право на това.

През следващите векове морската търговия набира обороти, а центърът й започва да се измества от Средиземноморието към северозападните части на континента. В края на XVI век главен център на глобалната морска търговия става Амстердам, където се извършвали и огромната част от сделките на застрахователите по онова време в света.

Измамниците станали такава напаст, че през 1598 година властите приели закон, грозящ с най-сурови мерки.

В текста се казвало - „Не трябва да има никакви измами, тъй като договорите се сключват при взаимно доверие. Ако се разбере, че застрахователите или пък застрахованите – капитани, корабособственици, лоцмани или други хора са прибегнали към мошеничество или измама, те не само ще бъдат лишени от парите им, но освен че ще овъзмездят нанесените щети, ще бъдат подложени и на телесни наказания. Ако се разбере, че са прибегнали до подкуп или друга крупна измама – то те ще бъдат наказани със смърт, точно както морските пирати“.

За броени години такива драконовски закони се приемат от всички важни центрове за морска търговия по онова време – Антверпен, Брюж, Любек и Лондон, като при това в някои от документите се изброяват различни способи за застрахователни измами.

В английския закон от началото на XVIII век се посочва: "Ако капитан, корабособственик, матрос или офицер, свързан с даден кораб по някакъв начин го удари в плитчини, запали или въобще унищожи... или ако търговец или търговци, знаейки за подобни намерения, хвърлят на дъното своите стоки, то те всички подлежат на смъртно наказание“.

Следва продължение

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив