20 Април 2024, 08:51 Днес (0) | Вчера (10)

ЦИР: Икономиката на България се развива в положителна насока

16 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Икономическото развитие на България през второто тримесечие на годината може да бъде оценено като положително, отбелязва в редовния си тримесечен доклад Центърът за икономическо развитие /ЦИР/.

ЦИР регистрира положителен бизнес индекс - 1,4 пункта. Според данните фирмите са дали положителна оценка на бизнес климата в страната.

По-добри са данните при туризма, външнотърговския оборот, капиталовия пазар и банковата система, а също и в ръстът на БВП, инфлацията и равнището на безработица, пише в доклада.

Според експертите на ЦИР има раздвижване в политиката на държавата към енергетиката, високите технологии и комуникациите.

България трябва да положи повече усилия, за да завърши преговорите с Европейския съюз до края на 2004 година, когато изтича мандатът на сегашната Европейска комисия, пише в доклада.

Според експертите на ЦИР няма ясна държавната политика, насочена към продължаване на структурните реформи и решаване на основните проблеми на бизнеса, както и няма подобрение във функционирането на съдебната система и в борбата с корупцията.

Основните проблеми за мениджърите остават високата социалноосигурителна тежест и нелоялната конкуренция.

Растежът на БВП за второто тримесечие на 2003 година ще бъде по-нисък от растежа на годишна база за същия период на миналата година, когато беше 5,6%, пише в доклада.

Започналото от началото на годината ускорено намаляване на броя на регистрираните безработни продължава и през второто тримесечие. Икономическият ефект от намаляването на безработните вече се отразява в нарастването на доходите, но все още не се съпровожда с нарастване на производителността на икономиката, пише в доклада.

През второто тримесечие има сравнително добро изпълнение на бюджета според консолидираната фискална програма, излишъкът по която се е увеличил два пъти спрямо второто тримесечие на 2002 година и е в размер на 627.1 млн. лв.

В края на юни общият размер на държавния и държавно гарантирания дълг е 17 364.8 млн. лв. по курс на БНБ и намаление на общия размер на дълга със 195.2 млн. лв. При съпоставими данни съотношението дълг/БВП намалява от 49.8 на сто в края на март до 49.2 на сто в края на юни.

Според експертите на Центъра за икономическо развитие приватизацията през второто тримесечие на 2003 година е крайно незадоволителна. За две години управляващата коалиция НДСВ- ДПС "показа очевидна неспособност да взема ясни политически решения за продажбата на "големите дружества" като БТК и

"Булгартабак холдинг", пише в доклада.

През второто тримесечие външнотърговският стокообмен на България продължава да се развива с ускорени темпове.

За полугодието обемът на инвестициите достига 526.9 млн. долара, което е с 50% повече от същия период на 2002 година и само със 72.8 млн. по-малко от този за цялата 2002 година.

Според изследването на ЦИР до края на юли са изпълнени 22% от годишния план на Агенцията за приватизация /АП/ за продажба на мажоритарни дялове и едва 5,9% от сделките с миноритарни пакети спрямо годишния план.

По данни на НСИ чуждите туристи, посетили страната през първите шест месеца, са 1 234 960, което е 9.59 на сто повече в сравнение със същия период на предходната година.

Най-съществено е нараснал броят на туристите от Унгария и Чехия, което говори за постепенно завръщане на туристите от Централна Европа, отичат експертите на ЦИР. Приходите от международен туризъм през второто тримесечие възлизат на 401.7 млн. долара при 333 млн. долара за същия период на миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив