29 Март 2024, 00:36 Днес (0) | Вчера (11)

ЦРУ и Мосад разследват атентата в Бургас

19 Юли 2012 09:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2012, 09:37

Прокурор Калина Чапкънова посочи, че взривът е поставен извън автобуса в багаж до него

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак е обсъдил с американския си колега Лион Панета атентата в Бургас срещу израелски туристи, предаде ДПА. В телефонен разговор двамата са говорили за възможността за съвместно разследване на американското ЦРУ и израелските служби Мосад.

Същевременно в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху американският президент Барак Обама е изразил съболезнования за жертвите на нападението и е обещал да предостави всякаква необходима помощ за изправянето на виновните пред съда.

Израел е изпратил в България доброволци от неправителствена религиозна организация, която се занимава със събиране на човешки части след терористични атентати, защото според еврейските религиозни закони цялото тяло на покойника трябва да бъде погребано.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди твърдо атентата срещу израелски туристи в България, съобщава китайската информационна агенция Синхуа. „Генералният секретар осъжда с възможно най-силните думи нападението”, се казва в изявление, публикувано от говорителя на Бан, в което той изразява и съболезнованията си към семействата на жертвите, към израелските и българските власти.

Същевременно представители на израелския еквивалент на Червения кръст - Червена звезда на Давид, пристигнаха в България и посетиха ранените на място, предаде АФП, като цитира говорителя на израелското министерство на външните работи Лиор Бен Дор.

Според представителите най-малко 31 израелски граждани са ранени в атентата, от които трима са в сериозно състояние. 28 са хоспитализирани в Бургас, а тримата в сериозно състояние са прехвърлени в София, се посочва в изявлението на говорителя на външното министерство, цитирано от АФП.

Над 20 свидетели са разпитани във връзка с взрива на бургаското летище. Това съобщи за Фокус наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова.

Бургаската окръжна прокуратура започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Огледите на място продължават и днес. На този етап не може да се каже какво е взривното устройство. Експертизи ще докажат какво е взривното вещество.

От свидетелските показания и от огледите на място се е чул много силен гръм и след това автобусът се е запалил. Разпитани са тези, които са били на място. По-леко ранените израелци са разпитани още снощи, за да могат да си тръгнат. На летището са разпитани и случайни минувачи-очевидци, каза Чапкънова.

Най-важната експертиза, която предстои да се назначи, е ДНК експертиза на намерените остатъци от човешки тела. В този случай ще се действа възможно най-бързо, за да са ясни резултатите може би до седмица, посочи тя.

Относно предполагаемия извършител с фалшива шофьорска книжка, прокурорът коментира, че именно че е фалшива не може да се намери повече за самоличността му, но от камерите на летището е видно, че е млад човек. Записът от охранителните камери е само един. Прокурор Калина Чапкънова посочи, че взривът е поставен извън автобуса в багаж до него.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив