18 Април 2024, 12:24 Днес (4) | Вчера (11)

Цените за роуминг в ЕС може да останат до 2018 г.

29 Януари 2015 15:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2015, 13:57
Под лиценза на creativecommons

Идеята е на Латвия, която в момента е ротационен председател на ЕС

Заради ново предложение, отправено към Европейската комисия, мобилните оператори може да продължат да таксуват потребителите за роуминг в Европейския съюз (ЕС) през следващите три години.  Според настоящия законопроект се очакваше цените за пътуващите европейци за мобилни услуги да паднат до края на 2015 г., предаде Евроактив.  

Премахването на таксите за роуминг при преминаване на националните граници на страните членки са приоритет за Европейската комисия и беше предложено на телекомите през 2013 г.

Миналата година с огромно мнозинство Европейският парламент (ЕП) прие предложението, след като европейските потребители изразиха недоволството си от високите и неясни цени, които плащат за използването на чуждестранни телекоми в рамките на евросъюза.

Идеята е на Латвия, която в момента е ротационен председател на ЕС. Според него телекомите ще могат да предлагат на потребителите си "базова роуминг надбавка" – т.е. ограничен пакет за използване на мобилни услуги (обаждания и интернет) на същите цени, които плащат в рамките на страната си.

В документа не се посочва какъв точно да бъде размерът на пакета. След изчерпването му на операторите няма да бъде позволено да таксуват потребителите с повече от максималните цени на едро – 0.05 евро за минута или мегабайт данни.

От юли насам максималната цена за операторите е 0.20 евро за мегабайт, използван в чужбина.

Мотив за новото предложение са трудностите, които срещат мобилните оператори при цялостната отмяна на таксите за роуминг. Причината са цените, които телекомите от различните държави плащат един на друг, когато потребителите им пътуват в чужбина.

Страните, където цените са по-ниски (като например в Източна Европа), се опасяват, че телекомите им ще повишат вътрешните цени, ако им се наложи да плащат големи суми на чуждестранните оператори.

Документът, предложен от Рига, призовава Европейската комисия да разгледа пазара на едро за мобилни услуги в ЕС  и да направи необходимите промени до средата на 2018 г. Ако комисията приеме, роуминг таксите най-вероятно ще останат през следващите 3 години.

Все още предстои идеята да бъде обсъдена на Съвета от представителите на всички страни членки, а след това да бъде разгледана от Европейския парламент и комисията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив