19 Април 2024, 09:48 Днес (3) | Вчера (11)

Чакаме над 2 млрд. инвестиции през тази година

15 Януари 2014 16:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2014, 16:50

Предварителните очаквания са фискалният резерв да бъде около 4,7 млрд.лв., а бюджетният дефицит - 1,5 млрд.лева

"За 2014 г. имаме умерено оптимистични очаквания за известно възстановяване на инвестициите. Нашите предварителни оценки са за над 2 млрд. евро", заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание.

"Не съм привърженик на целенасочените мерки по отношение на преките чуждестранни инвестиции, а на комплексните", отбеляза премиерът. Той даде пример с – поправката на нормативната база в посока на една по- ефективна конкуренция, антимонополното законодателство, ускоряването на разплащането с бизнеса, връщането в срок на ДДС. "Специално за преките чуждестранни инвестиции няколкократно съм заявявал, че имаме готовност да подкрепяме и конкретно чрез смекчаване на административните процедури всеки по-голям инвестиционен проект", подчерта министър-председателят.

На въпрос за изпълнението на бюджета за 2013г. премиерът Орешарски напомни, че в началото на мандата имаше голям риск от неизпълнение на приходите, който се оценяваше на 1 млрд.лв. В крайна сметка е постигнато свиване на неизпълнението повече от три пъти и то ще бъде около 250 млн.лв.

По отношение на фискалния резерв Орешарски изтъкна, че предварителните очаквания са той да бъде около 4,7 млрд.лв., а бюджетният дефицит да бъде около 1,5 млрд.лв. или 1,9% от БВП.

Във връзка с Южен поток министър-председателят напомни, че газопроводът ще се експлоатира при условията на българското законодателство, което е гаранция, че ще бъде спазено и европейското законодателство.

На въпрос на журналисти за намалението на цената на тока премиерът отбеляза, че са правени изчисления какво равнище няма да доведе до декапитализация на цялата система. "Бях информиран, че на ЕРП-тата са намалени нормативно признатите загуби до равнища, които са сравними със страните от региона. Мисля, че това е доста рационален подход", коментира министър-председателят. Попитан дали може да се очаква и следващо намаление той коментира, че зависи от това до каква степен ще се ребалансира системата в средносрочен план.

По повод на таксата за ВЕИ-тата той подчерта, че е право на Конституционния съд да прецени. "Близо половината европейски страни са въвели различни аналогични такси или инструменти със сходен ефект. В някои страни има директно намаляване на цени, по които се изкупува, като в повечето случаи е повече от 20%. Ако тази такса бъде отменена, ще помислим веднага за друг еквивалентен инструмент, който да постигне същия краен ефект", добави министър-председателят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив