29 Март 2024, 11:50 Днес (5) | Вчера (11)

Частните болници ще съдят държавата, ако се приеме националната здравна карта

05 Ноември 2013 17:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2013, 17:31
insmarket.bg

Според новия проект здравната каса все пак ще може да сключва договори с частни болници, но по собствена преценка. Дори някое лечебно заведение да отговаря на всички зададени критерии, НЗОК ще взима финалното решение спрямо лимитите, записани в картата

До края на годината Министерски съвет трябва да приеме новата национална здравна карта, според която от догодина здравната каса ще има право да сключва договори с ограничен брой болници и на първо място с държавните. Ако кабинетът действително приеме това постановление, частните болници имат готовност да съдят държавата за дискриминация във Върховния административен съд. Това заяви за "Дневник" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

 

Според новия проект здравната каса все пак ще може да сключва договори с частни болници, но по собствена преценка. Дори някое лечебно заведение да отговаря на всички зададени критерии, НЗОК ще взима финалното решение спрямо лимитите, записани в картата. Болниците пък ще трябва да докажат, че могат да предложат модерна апаратура и квалифициран персонал на по-високо ниво от останалите кандидати, за да си издействат договор. Според ЦЗПЗ и Националното сдружение на частните болници обаче, това би ощетило както съсловието, така и над 300 хиляди пациенти, доверяващи се на частното болнично здравеопазване на година.

Проектът за Национална здравна карта се разработва от години и параметрите й вече са записани в Закона за лечебните заведения, но новото правителство поднови работата по нея като в края на септември със заповед на здравния министър беше сформирана национална комисия по проекта, обясни Кацаров. Това е и една от амбициите на здравния министър Таня Андреева, която тя обяви още по време на изборите - Националната здравна карта да бъде довършена и по нея да се определят къде и какви болници да се строят.

През последните няколко години идеята да се ограничи достъпът на болници до финансиране от НЗОК е отхвърлена в седем от общо 28-те Областни здравни карти, от които е съставена националната. По тази причина и не е била приложена досега, обясни специалистът.

Тази есен Комисията за защита на конкуренцията също се произнесе по казуса като обяви определянето на максимален брой легла и лечебни заведения за "ограничаващо и възпрепятстващо ефективната конкуренция между лечебните заведения, които са лишени от стимул за подобряване качеството на предоставяните от тях болнични услуги." Въпреки това, проектът продължава да се движи, коментират от Националното сдружение на частните болници в отворено писмо до БЛС през октомври.

 

От своя страна, лекарският съюз е категоричен, че е необходимо преструктуриране и ефективно управление на болничната помощ, както и цялостна национална здравна карта, но критериите, по които касата избира партньорите си, не трябва да са свързани със собствеността им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив