29 Март 2024, 02:18 Днес (0) | Вчера (11)

Щетите, а не дребни нарушения да определят цената на "Гражданската"

18 Юни 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2019, 08:29

Модел за бонус-малус системата предлага агенцията за безопасност на пътя

Финансовото поощряването на изрядните и наказания за джигити трябва да се изчислява спрямо щетите, които са причинили на пътя, предлага новата агенция за безопасност на пътя, начело с Малина Крумова, пише в. Монитор. Агенцията съвместно със застрахователите и експерти са подготвили модел, който е предложен на Комисията за финансов надзор. "За да има превантивен ефект "малусът" в системата трябва да се чувства, но целта не е да се увеличат средствата от "Гражданската отговорност", а в рамките на събираните пари да има преразпределени спрямо рисковите водачи", уточни пред "Монитор" Малина Крумова. По думите й не трябва да се допуска "малус" на колата, защото превозните средства не причиняват катастрофи, а техните водачи.
Щетите трябва да бъдат основание за промяна на класовете и процента на "малуса" и ако се въведе критерии за поведението на водача без щети, те трябва да са силно ограничени до малко на брой и високо рискови. Това са употреба на алкохол, висока скорост и други, които трябва да се уточнят от КФН.
Въвеждането на новата система трябва да е поетапно, за да се проследи ефективността й, считат от агенцията за безопасност. "Не може всички да сме на нула, защото нарушения и досега е имало. Обективно е да се въведе на база на щетите, защото този критерий е обективен и безспорен", уточни Крумова. И няма за едно и също нарушение да бъдат наказвани по няколко пъти, както предвиждаше предложената система от предишното ръководство на регулатора. Крайната цел на системата "бонус-малус" е да коригира в дългосрочен план поведението на участниците на пътя и да възпита във водачите на автомобили чувство за отговорност. Като резултат ще се подобри пътната безопасност и респективно целта е намаляване на броя на смъртните случаи и телесните наранявания.

През есента ще бъде готово новото предложение за въвеждането на "бонус-малус" системата за застраховката "Гражданска отговорност”. В момента работи нова международна работна група, която да създаде система, при която шофьори без нарушения на пътя ще плащат по-евтина полица, а за водачите с много провинения цената ще е много по-висока. "Бонус-малус" е система, прилагана в много страни в Европа, която персонализира премията, платена от застраховащия/потребителя, като взима предвид поведението на пътя и историята на претенциите. Миналата година бе представен вариант, но той срещна остро обществено недоволство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив