19 Април 2024, 02:58 Днес (0) | Вчера (11)

Ще отпадне таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит със собствени средства

24 Януари 2014 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2014, 13:06
Булфото

Това предвиждат промени в законодателството, които БСП и ДПС ще предложат, съобщи пред Би Ти Ви зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев, цитиран от пресцентъра на партията

Таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит ще отпадне, ако това става със собствени средства. Ако е чрез рефинансиране от друга банка таксата да е само за първите 12 вноски и под 1% само за дължимата главница за втората година. Това предвиждат промени в законодателството, които БСП и ДПС ще предложат, съобщи пред Би Ти Ви зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев, цитиран от пресцентъра на партията.

Гечев коментира, че банките първоначално не са се съгласявали, защото ще получават по-малко такси, но е постигната висока степен на съгласие с тях. "Нашите аргументи са движение към пазарна конкуренция и европеизация на българската банкова система. Банковата конкуренция е в полза и на самите банки. Стимулират се тези с добър мениджмънт и работят добре", каза той.

На въпрос дали банките няма да заместят тези такси с други, непредвидени в закона, народният представител отговори, че този вариант също е бил обмислен. "Обмисляме да включим норма, че ще има такса само срещу определени услуги, а не, защото на банката й трябва такава. Така ще знаем за какво плащаме и какво получаваме", заяви депутатът.

Гечев потвърди намерението на управляващите да наложат на банките правила за определяне на лихвения процент. "Когато една банка има повече лоши кредити от друга, с цел да ги компенсира вдига лихвата на тези, които си плащат редовно", каза Гечев и увери, че това вече няма да става. "Банките няма да могат да прехвърлят собствените си проблеми върху хората", каза депутатът.

Гечев продължи, че вторият компонент ще бъде различен за отделните банки и се нарича "фиксирана надбавка". Той коментира, че банките, които са в по-добро, състояние ще могат да предлагат лихви с по-нисък дял на фиксирана добавка и общата лихва ще е по-малка.

"Банките няма да могат сами да определят цената на ресурса, а тя ще се определя от пазара. Навсякъде по света, където се засилва пазарната конкуренция, това натиска цените надолу", каза още той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив