13 Май 2024, 23:20 Днес (12) | Вчера (0)

"Армеец" иска да продава "Зелена карта"

26 Април 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Мениджърите на ЗАД “Армеец” имат намерение да кандидатстват за разрешение да продават застраховката “Зелена карта”, научи в-к “КАПИТАЛ”. Въпросното решение е взето на заседание на управителния съвет в четвъртък -24 април. “Да такова решени е взето и в началото на следващата седмица ще подадем необходимите документи в Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) като се надяваме през май да станем пълноправни членове на сдружението и да започнем да продаваме “Зелена карта””, обясни за в-к ”КАПИТАК” изпълнителния директор на дружеството Николай Сотиров.

 

Мениджърите на ЗАД “Армеец” имат намерение да кандидатстват за разрешение да продават застраховката “Зелена карта”, научи в-к “КАПИТАЛ”. Въпросното решение е взето на заседание на управителния съвет в четвъртък -24 април.

“Да такова решени е взето и в началото на следващата седмица ще подадем необходимите документи в Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) като се надяваме през май да станем пълноправни членове на сдружението и да започнем да продаваме “Зелена карта””, обясни за в-к ”КАПИТАК” изпълнителния директор на дружеството Николай Сотиров.

До момента членове на НББАЗ са 10 автомобилни застрахователя като 8 от тях са активни участници на пазара за т.н. “зелени застраховки”. Другите две компании са “Хановер КООП България” и ЗАД “Български имоти”, като първата има разрешение от преди година да предлага въпросните застраховки, но все още се въздържа, а пък втората стана член на сдружението преди около месец и вече започна да продава “Зелена карта”.

Застраховката “Зелена карта” по своята същност наподобява задължителната за територията на страната ни “Гражданска отговорност”. Тя също има задължителен характер и касае пътуващите зад граница автомобилисти като при нея няма възможност да се правят шмекерувания, както при “Гражданска отговорност” и ще трябва задължително да си я купите ако искате да пътувате в чужбина със собствено МПС.

Обемът, който се реализира от продажбата на “Зелена карта” у нас през последните 1-2 години се движи в порядъка на 35-40 млн. лева. За свит пазар като българския, продажбата на “Зелена карта” е една много добра възможност за увеличаване обема на бизнес за всяка една компания. Проблемът е, че отговорностите при продажбата на “Зелена карта” са много големи и мениджърите на всяко застрахователно дружество трябва много добре да си направят сметката преди да се захванат с тази отговорна задача. Щом от “Армеец” са решили да поискат разрешение да продават “Зелена карта” значи са преценили, че ще се справят. Всъщност още преди година и половина, когато се учредяваше НББАЗ мениджърите на компанията поиска да се включат в сдружението, но по-късно се отказа, тъй като бяха в една застрахователна група с ДЗИ и беше безпредметно да се конфронтират на пазара, а освен това и двете компании да носят такива големи отговорности. Сега двете дружества вече са частни и с различни собствени, така че е логично всяка една от компаниите да търси място си под слънцето.

Кандидатстването за членство в НББАЗ от страна на “Армеец” потвърждава още веднъж думите на главния изпълнителен директор на дружеството Румен Георгиев, казани в интервю през миналата година - че компанията ще се стреми да стане втория по-големина автомобилен застраховател у нас. В потвърждение на тези думи са и новите условия по застраховката “Каско”, които дружеството предложи на пазара преди седмица. Съгласно тях пълното “Автокаско” в “Армеец” ще ви струва между 6% и 6.9% от стойността на автомобила – цената на застраховката варива в зависимост от това на колко години е превозното средство. Предложената цена определено е най-ниската на пазара, което показва, че компанията е предприела доста агресивна в добрия смисъл на думата ценова политика за привличане на повече клиенти.

За първото тримесече на тази година приходите на “Армеец” възлизат на 3.771 млн. лв. като 31.82% от събраните премии се дължи на автомобилното застраховане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив