28 Март 2024, 10:46 Днес (4) | Вчера (12)

”Банките майки” обезкървяват подразделенията си в Източна Европа

11 Октомври 2012 10:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 октомври 2012, 11:35
Под лиценза на creativecommons

Това оказва негативно влияние върху перспективите за развитие на икономики като Унгария и Полша

 

Западноевропейските банки изтеглят значителни обеми от средства от източноевропейските страни заради икономическите проблеми в еврозоната.

Това оказва негативно влияние върху перспективите за развитие на икономики като Унгария и Полша, пише в доклад на Standard & Poor's. Изтеглянето на средства е "очевидно", като то отслабва потребителското търсене в някои страни, считат анализаторите на рейтинговата агенция, цитирани от агенция „Блумбърг”.

С въвеждането на новите регулаторни изисквания към банките в Западна Европа, вече не се разбира от само себе си, че банките- майки ще оказват помощ на своите дъщерни клонове в Източна Европа в случай на необходимост. "Самият факт, че западните банки наистина изтеглят средства от региона, предизвиква опасения.

Свиването на външното финансиране на унгарския финансов сектор достигна 15% от БВП, това е много голямо изтичане на капитал", коментира анализаторът от отдела за суверенни рейтинги на S&P, Франк Хил. Три четвърти от банковите активи в Източна Европа се държат от "UniCredit", "Raiffeisen", "ErsteGroup" и "Societe Generale". Инвеститорите се страхуват, че изтичането на пари от региона ще забави неговото възстановяване от рецесията.

Въвеждането на изискванията Базел ІІІ към банковия капитал, а също и новите ограничения за финансовите операции на австрийските банки, които са активни в Източна Европа, също съдействат за изтичането на капитали. Увеличаването на цената на кредитите за банките е друг фактор, който принуждава финансовите институции да изтеглят средства от дъщерните си клонове. Много западни банки с клонове в Източна Европа имат коефициент на капиталова адекватност под 7%.

От агенцията прогнозират още, че рейтингите на световните банки ще се понижават, защото правителствата не гарантират на инвеститорите, че ще спасяват проблемните финансови институции. "Смятаме, че в банковият сектор в ЕС, а и по света, няма да има вече рейтинги "А", а по-скоро "ВВВ".

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив