19 Април 2024, 01:54 Днес (0) | Вчера (11)

Братът на М. Велчев строи луксозен комплекс край Равда на държавна земя

29 Януари 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

София СИМЕОНОВА Ани ЙОРДАНОВА

Офшорна фирма на брата на Милен Велчев - Георги, строи луксозен хотелски комплекс за над 50 млн. лв. край Равда върху земята на студентския комплекс на държавното дружество към МОН "Академика 2000". Скандалното е, че фирмата на Велчев няма да плати нищо за земята, защото тя е внесена като апортна вноска от "Академика" в съвместното дружество с офшорката "Академика Сий Палас". Става дума за 75 дка край плажната ивица, а е известно, че парцелите по морето са на космически цени.
Шефът на "Академика" Румен Горанов потвърди за проекта, но отрече той да има нещо с Георги Велчев. Според него зад офшорката стоял известен британски туроператор.
Справка в ДАКСИ показа, че съдружник на "Академика" е регистрираната на о. Ман офшорка ЕСМ холдинг чрез фирмата си в България "Керко". В съвместното дружество "Керко" държи 80%, а държавната "Академика" - 20%.
Според Горанов проектът бил изключително изгоден за "Академика", защото старата база се рушала и само носела загуба заради ниска посещаемост, въпреки че стаите стрували по 3-4 лв. Той не отрече, че след изграждането на комплекса цените ще скочат, но това била "пазарната икономика". Горанов уточни, че смесеното дружество било създадено преди година, а преговорите започнали преди 2 г.
Предвижда се комплексът да представлява един четиризвезден хотел от три части, което на практика означава три отделни хотела. Плановете били той да отвори врати на 1 август, но може да има и забавяне.
Според Горанов на "Академика" били обещани 200 стаи в луксозния комплекс. Не е ясно обаче кой студент ще може да си позволи да отседне в четиризвезден хотел. Дори цените да са преференциални, едва ли ще са дори близо до предишните 3-4 лв. на стая. Освен това "Академика" щяла да получава по 350 000 лв. дивидент годишно. Нашите източници обаче твърдят, че уговорката е за 200 000 евро общо за 5 г.
Дори и Горанов да е прав, това са трохи на фона на лъвския пай, който ще получи офшорката. Печалбата на един хотел с 600 легла край морето е поне 2,5 млн. лв. годишно. А Георги Велчев смята да строи комплекс с 1000 легла.
Очевидно братът на финансовия министър има афинитет към университетските имоти. Само преди ден гръмна скандал, че той завлякъл Варненския икономически университет. Според ректора на университета Кальо Донев фирмата на Велчев "Краун хотелс" не изпълнила обещание да построи нова сграда на колежа по туризъм. Срещу този ангажимент фирмата получила два хотела на Златните, собственост на ВУЗ-а. Донев заплаши, че ще съди "Краун хотелс" за неизпълнения договор. Все още никой не ни е потърсил за разговор от фирмата, въпреки че съм изпратил няколко писма до шефовете й, каза вчера ректорът. Заради неизпълнения ангажимент колежът може да остане без сграда, защото той временно се помещава в имот на Министерството на културата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив