29 Март 2024, 00:12 Днес (0) | Вчера (11)

“Гражданска отговорност” скара надзора и бизнеса

03 Октомври 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Връчват до дни на Милен Велчев измененията в Закона за застраховането Началниците искат минималните нива да паднат от догодина, браншовиците настояват това да стане от 2005 г.

От следващата година да се премахнат минималните нива на задължителните застраховки "Гражданска отговорност" и "Злополука". Това предлага в проекта си за изменение на застрахователния закон Комисията за финансов надзор (КФН). Проектът вече е съгласуван в комисията и тези дни ще бъде връчен на финансовия министър Милен Велчев, който ще го внесе в Министерски съвет.

На практика поправката означава, че според комисията от следващата година всеки застраховател ще слага цени на полиците си за задължителните "Гражданска отговорност" и "Злополука" по свое усмотрение.

Досега минималното тарифиране предпазваше застрахователите от удари под кръста, нелоялна конкуренция и дъмпинг, коментират депутати, запознати с предложението на комисията.

За да се изравнят нашите тарифи с тези в ЕС, те трябва да растат, а не да намаляват, което би се случило при отпадане на задължителния минимум поради конкуренцията между фирмите. Досега, поради невъзможността да слизат под минималните нива, някои застрахователи се опитваха да се преборят за клиенти в кампанията за "Гражданска отговорност" с нестандартни форми - предлагайки заедно със сключената полица бутилки вино, шоколадови бонбони, безплатен бензин или карти за намаление при пазаруване в определени бензиностанции. Освен това конкуренцията роди и екстрите към застрахователната полица като например безплатната пътна помощ, както и отстъпките за други полици на компанията, ако вече е сключена задължителната застраховка.

В становище на Асоциацията на българските застрахователи по повод предлаганата поправка се казва, че незабавното отпадане на задължителното тарифиране не създава необходимите гаранции за платежоспособността на застрахователите по тези застраховки и за избягване на нелоялната конкуренция. "Гражданска отговорност" е една от застраховките, по която много често се стига до изплащане на обезщетения и тя не е особено печеливша за застрахователните дружества. В нея обаче има голям потенциал, защото не повече от 50% от шофьорите у нас сключват всяка година застраховката.

Според хората от бранша е необходим гратисен период преди да отпаднат задължителните нива и е по-добре това да стане от 2005 г.

Първо е необходимо да се детайлизира оценката за гражданската отговорност и да се въведе ново определяне на тарифите - спрямо стажа на шофьорите и чистото им досие по пътищата, предлагат специалистите.

Едва тогава може да има база за конкуренция между компаниите. Освен това застрахователите са в напреднала фаза на преговори с КАТ за създаване на единна база данни за застрахованите, за да са наясно с тяхното поведение по пътищата.

С проектозакона КФН регламентира и поправката на пострадали коли, която се извършва от застрахователите.

Според нов текст в закона за помощта в натура, оказвана от компаниите на застрахованите, ще се иска специално разрешение от комисията. На отчет вече ще се водят персонала, оборудването, както и начина, по-който ще се осъществява помощта.

Пътната помощ пък, която включва поправката на място на катастрофирали и повредени возила, транспорта до автосервиз или до дома пък вече се изключва от държавния застрахователен надзор. Тези услуги се предоставят от фирми, които имат договори със застрахователните компании. У нас четири застрахователни дружества вече работят с австрийската AVUS, която се занимава именно с пътна помощ и правна защита в чужбина. Компанията има договори със застрахователни компании в цял свят. С поправката в закона се дава предимството на тези фирми, които могат да се развиват свободно на пазарен принцип, без да подлежат на държавен надзор.

За да се защитят правата на застрахованите пък КФН предлага и затягане на контрола върху надзираваните от нея фирми. Според предлаганите промени на надзор ще подлежат почти всички видове сделки със свързани лица. Така на контрол ще подлежат заемите и всички форми на кредитиране, издаването на гаранции, инвестирането, презастраховането и подялбата на разходи. Застрахователните групи ще подлежат на "допълнителен" надзор, пише още в проекта. Законът обаче не обяснява какво стои зад тези думи като дава широки възможности за интерпретации, препращайки към подзаконов административен акт. Освен това застрахователите, които са приключили годината със загуба, са длъжни да я покрият в рамките на следващата година.

Комисията е предвидила за неспазването на закона физическите лица - брокери, ликвидатори и синдици да отнасят глоби от 200 до 500 лева, а юридическите - от 500 до 2000 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив