29 Март 2024, 02:51 Днес (0) | Вчера (11)

Митниците ще следят кой колко пазарува от фришоповете

18 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Велчев обяви, че времето на контрабандата и измамите изтича

Мерки за затягане на търговията в безмитните магазини е подготвило финансовото министерство в нов спецзакон за този бизнес, който ще е готов до края на месеца. Една от идеите е фришоповете да бъдат задължени да изградят онлайн връзка с митниците и така в реално време администрацията да следи кой, какво и колко пазарува от тях. "Който купи повече цигари от разрешените за безмитен внос, ще си плати налозите, когато минава през митническия контрол", обясни главният секретар на министерството Тенчо Попов. Той допълни, че другото намерение е безмитните оператори да плащат данък оборот вместо данък печалба за приходите си от този бизнес. Тенчо Попов обясни, че безмитната търговия е изключително печеливша, а операторите плащат минимален данък, защото преливат финансов резултат от печалба в този вид дейност в загуба по други видове дейности.
Цигарите във фришоповете да се облепят със специален бандерол, вместо да им се слага надпис "for duty free only". Така, ако се продават незаконно в страната, ще може да се проследи от кой безмитен магазин са вкарани.
Новите мерки срещу безмитните оператори бяха обявени вчера, докато финансовият министър Милен Велчев и екипът му отчитаха как са изпълнили обявената преди година акция за борба със сивата икономика. Точно преди 10 месеца те се заканиха да закрият фришоповете по сухопътната граница заради щетите, които понасят бюджетът от дейността им.
Вчера Велчев призна, че се е отказал от радикалното си намерение. "Положихме сериозни усилия, но след като не получихме подкрепа от достатъчен брой народни представители, се ориентирахме към алтернативни мерки. Те ще са достатъчно силни, за да пресекат измамите, и същевременно са достатъчно приемливи за депутатите", оправда се министърът. Той допълни, че законът ще е готов до края на месеца, а след това ще се съгласува с асоциацията на безмитните търговци.
Иначе екипът на Велчев отчете успехи по всички набелязани мерки. Като показателен министърът обяви факта, че след смяната на бандеролите за цигари и алкохол от 1 януари поръчките за ценните книжа за алкохол само за първите два месеца и половина скочили със 172%. "Едва ли българите са започнали изведнъж да пият двойно повече", коментира Велчев и заключи, че на светло излизала съществена част от производителите на алкохол. При цигарите имало ръст в търсенето на бандероли от 25%.
Велчев отчете още, че се работи по създаването на данъчната полиция и на Националната агенция за приходите. През 2003 г. от данъчни ревизии са разкрити допълнителни задължения към бюджета от 1,213 млрд. лв., или с 20% повече от 2002 г. Предотвратени са данъчни измами общо за 289 млн. лв. Има ръст от 15% при разкритите опити. На прокуратурата са подадени 388 случая на измами за общо 152.8 млн. лв. 20 данъчни служители са уволнени. Половината от тях заради съмнения за корупция, лично облагодетелстване, присвояване на служебни средства и рязка промяна в имотното състояние.
В митниците са наказани 172 служители, от които 16 са уволнени.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
"Повече от 10 г. у нас е създавана и подхранвана среда, гарантираща недосегаемост на хора, които печелят от контрабанда и данъчни престъпления. Тази среда направи възможно хора, определяни като картофопроизводители или земеделски арендатори, да живеят в палати и да пазаруват диаманти. Времето на контрабандата и на данъчните измами изтича", предупреди Велчев. Той допълни, че поиска от мисията на МВФ, която пристига този месец, да препоръча в следващата програма за България мерки срещу корупцията, които кабинетът да бъде задължен да приложи.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
При съвместна акция данъчни и митници разкрили, че фармацевтичната компания "Маги нет" е ощетила бюджета с близо 50 млн. лв. При проверка на неин склад под митнически контрол било установено, че от стоките в периода февруари 2001-февруари 2004 в склада липсват големи количества от 321 вида лекарства и лекарствени продукти. Фирмата ги е изнесла, без да плати дължимите налози и без да уведоми митническата администрация. Липсите били на стойност над 46 млн. лв., като само неплатеният ДДС бил над 9 млн. лв. Съставен е акт за митническо нарушение, но фирмата не се отзовала да го плати доброволно, затова било издадено постановление за принудително му събиране. Данъчните започнали ревизия на фирмата, но досега те не могли да открият нейни представители.

РАВНОСМЕТКА

Обещано Свършено
Да се създаде служба за фискални разследвания Още не е приет закон за нея
Дда се променят бандеролите на алкохол и цигари От 1 януари са въведени нови бандероли
Да се закрият безмитните магазини Идеята отпадна, готви се специален закон
Да се създаде Национална агенция за приходите Работи се
Да се повиши митническият и данъчен контрол Отчита се напредък
Да се намалят измамите с източване по ДДС Отчита се напредък
Да се приеме закон за акцизните складове Няма приет закон
Да се води борба с нелегалния софтуер Отчита се напредък
Да се създаде кол-център за сигнали за корупция Има телефон за сигнали в МФ
Да се въведе програмно бюджетиране и прозрачност на държавните разходи Въведено е в 3 министерства, догодина в 7.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив