19 Април 2024, 22:13 Днес (10) | Вчера (11)

"Мудис" понижи до негативна перспективата пред глобалния кредитен рейтинг за 2020 г.

11 Ноември 2019 17:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2019, 17:28

Рейтинговата агенция очаква растежът на най-добрите световни икономики от Г-20 да остане около 2,6% през следващата година

Рейтинговата агенция "Мудис" намали своята глобална суверенна перспектива за 2020 година до "отрицателна" от "стабилна", посочвайки че подривната и непредвидима световна политика ще забави растежа и ще увеличи риска от икономически или финансови шокове, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Агенцията, която вече отправи предупреждения за понижаване на кредитния рейтинг на страни като Великобритания, Южна Африка, Индия, Мексико, Турция и Хонконг, заяви, че зад днешното решение стоят три основни движещи сили.
Според нея непредсказуемите политики и търговските войни, като тези между САЩ и Китай, биха отслабили отворените и икономиките, разчитащи на износа на суровини. Все по-антагонистичната среда също може да навреди на глобалните и национални институции, което заедно с по-ниския икономически растеж увеличава вероятността от кризи, като в същото време намалява капацитета за справяне с тях.
"В непредсказуема среда, растежът и кредитните рискове сочат в посока надолу", посочи "Мудис" при представяне на годишния си доклад за 142 държави, чийто държавен дълг е в размер на 63,2 трлн. долара.
"Има малък лъч надежда и нарастващ риск за повече негативни резултати. Непредсказуемата политика създава непредсказуема икономическа и финансова среда", се посочва в доклада на кредитната агенция.
Макар че най-яркият пример остават търговските спорове между САЩ и Китай, напрежението, което намалява икономическия растежа, се е повишило също така в Персийския залив, между Япония и Корея, Индия и Пакистан, САЩ и ЕС, както и ЕС и Великобритания.
Първият ефект от тези напрежения и по-специално негативното въздействие от повишаването на тарифите върху обема на търговията, не винаги е най-сериозният, тъй като отрицателното влияние върху инвестициите и капиталовите потоци вероятно ще навреди както на близкосрочните, така и на средносрочните перспективи за растеж във всички региони, предупреди "Мудис".
Рейтинговата агенция очаква растежът на най-добрите световни икономики от Г-20 да остане около 2,6% през следващата година след 3% през 2018-а.
Държавите, които са силно ангажирани в световните вериги за доставки и които разчитат на търговията, са изправени пред забавяне на техните икономики, посочи "Мудис", визирайки в най-голям степен Хонконг, Сингапур, Ирландия, Виетнам, Белгия, Чехия и Малайзия.
Други държави с голям дефицит по текущата сметка, които разчитат най-много на външен капитал - Ливан, Монголия, Тунис, Пакистан, Шри Ланка, Аржентина, Турция и в по-малка степен Индонезия и Южна Африка - пък са изложени най-много на финансови шокове.
"Последните години предлагат достатъчно доказателства за възможностите за обръщане на капиталовите потоци и ако тази тенденция се запаси, може да навреди фундаментално на страните - реципиенти", се казва в доклада на "Мудис".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив