28 Март 2024, 21:31 Днес (11) | Вчера (12)

"Нисан" и "Рено" опровергаха слуховете за разпадане на автомобилния алианс

14 Януари 2020 15:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2020, 12:28

Съюзът между двата големи автомобилни производителя е поставен на сериозно изпитание във връзка с драматичното бягство на бившия изпълнителен директор на алианса Renault – Nissan – Mitsubishi

Японският автомобилен производител "Нисан" (Nissan Motor Co. Ltd.) определи като напълно неверни съобщенията, че обмисля да разтрогне съюза си с "Рено" (Renault SA), предаде БНР. "Нисан" по никакъв начин не обмисля развалянето на автомобилния алианс", се казва в съобщение на компанията и се добавя: "Съюзът е източник на конкурентоспособност за "Нисан". Междувременно изпълнителният директор на алианса Nissan - Renault Жан-Доминик Сенард настоя в интервю за френското издание L'Echo, публикувано днес, че "автомобилният алианс не е мъртъв" и отправи остри критики към информациите, "които нямат никаква връзка с настоящото положение на съюза".
Повод за тези опровержения беше информация на "Файненшъл таймс" от понеделник, според която ръководството на японската компания "Нисан" обмисля възможността да развали съюза с "Рено" и да засили плановете за действие при извънредни ситуации за подобен сценарий.
Френският министър на финансите Бруно Льо Мер пък обяви във вторник, че вярва, че "Рено" ще назначи новия си изпълнителен директор след няколко дни. "Рено" определи Клотилде Делбс за временно изпълняващ длъжността през октомври 2019 година, след като освободи бившия шеф Тиери Болоре.
В интервю за френската телевизия CNews Льо Мер също отрече медийните съобщения, че "Нисан" се стреми да развали партньорството си с "Рено", определяйки ги като "злонамерени".
Съюзът между двата големи автомобилни производителя е поставен на сериозно изпитание във връзка с драматичното бягство на бившия изпълнителен директор на алианса Renault – Nissan – Mitsubishi Карлос Гон от Япония, където го чакаше съдебен процес по обвинения във финансови нарушения. В момента той е в Ливан, като твърди, че е жертва на заговор от страна на "Нисан".
Акциите на Renault SA поскъпват предпазливо с 0,15% на борсата в Париж, след като вчера поевтиняха с цели 3% при спекулациите за разваляне на 20-годишния съюз с Nissan. По-рано днес пък акциите на Nissan също се сринаха с близо 3% на токийската борса, като този спад обаче е факт преди последвалото опровержения за прекратяването на алианса с Renault.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив