24 Април 2024, 18:34 Днес (12) | Вчера (6)

Нови механизми за контрол

04 Юни 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Гарантирането на сигурността в частните пенсионни схеми бе една от темите с особено значение в инициативата на Международната асоциация по социално осигуряване.

Гарантирането на сигурността в частните пенсионни схеми бе една от темите с особено значение в инициативата на Международната асоциация по социално осигуряване. Проф. Никълъс Бар от Лондонския институт за икономически и политически науки подчертава, че схемите с дефинирани вноски изискват сложни механизми за наблюдение и контрол, за да не се окаже, че мрежата от проблеми в обществения сектор е изтъргувана за друга мрежа от проблеми в частния сектор.
В тази връзка се отделя особено внимание на ролята на държавата за регулирането на пенсионните фондове, дори и в случаите, когато тя не предоставя пряко обезщетенията.
От една страна, частните пенсионни схеми са зависими от същите рискове, както и публичните - сред тях са макроикономическата нестабилност и политическите кризи, а също и демографските диспропорции, доколкото възможността за инвестиране зависи от икономически активното население. От друга страна, частният сектор в социалното осигуряване е подложен на специфични рискове, като инвестиционния риск и зависимостта от флуктуациите на капиталовия пазар, анюитетния риск, свързан с изчисляването на акумулирания доход и очаквания брой години за получаване на пенсията, риска от некомпетентно управление на активите и др.
Основните гаранции за сигурността са регулираният капиталов пазар и институционалният капацитет на частните пенсионни фондове.
Както публичните, така и частните пенсионни схеми се подчиняват на общи изисквания за добро управление, спазване на законите и независимите органи за управление, наблюдение и одит.
Публикацията е откъс от разработката "Към по-голяма сигурност в социалното осигуряване" на Теодора Нончева, директор на дирекция Международна дейност в НОИ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив