19 Април 2024, 06:40 Днес (0) | Вчера (11)

Пътят до Европа със самолет по-евтин от влака и автобуса

21 Септември 2017 09:15 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 септември 2017, 08:19

Избираме трена само за дестинации като Гърция и Румъния

Пътуването до Европа е много по-евтино със самолет в сравнение с автобус или влак, показа проверка на "Монитор". Това е и причината близо 50 на сто от пътуванията на българите да са били със самолет през първите осем месец на годината, а останалите с наземен транспорт, показва и статистиката на Института по туризъм с музей към Университета по библиотекознание и информационни технологии (Унибит).

Нашенците използват основно самолет до европейските дестинации, както и за задокеанските като САЩ, Австралия, Япония и Китай. Тенденция е трайна и се дължи основно на либерализацията на авиационния пазар и настъпването на нискотарифните превозвачи в България. Последните откриват линии от и до страната всеки месец, а цените за някои полети понякога са по-евтини от скромна вечеря в ресторант. От началото на годината пътуванията зад граница са около 4,3 млн. От тях 2,5 млн. са били с туристическа цел, включително посещения при близки и приятели, а останалите с цел бизнес. Данните показват, че две трети от всички са в страни от Европейския съюз.

Най-посещаваните с цел туризъм са съседна Гърция, Румъния и също така Германия, Италия и Испания, където има много големи български диаспори.

Голяма част от българите пътуват с наземен транспорт, когато става въпрос за посещения на съседните ни страни, а когато става въпрос за европейски дестинации, се използва най-често самолетен или автобусен транспорт. Много малка част от българите използват влак, а почти единици са нашенците, които използват воден транспорт.

Предвижването с автобус и с кола все още се използва от много хора заради разстоянията, смята Румен Драганов от Институт по туризъм с музей към УНИБИТ.

Туроператорите забелязват висока степен на повтаряемост на пътуванията. От началото на годината ръстът е около 20% или около 500 хил. българи повече за първите осем месеца на годината.

Голяма част от пътуванията понякога са свързани с пазаруване, а дори и за едно кафе.”Многото ГКПП към съседките ни провокират бързи ходения. В Македония често се ходи, за да се сипе нафта, а в Сърбия, за да се купи кашкавал”, разказва Драганов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив