20 Април 2024, 09:02 Днес (0) | Вчера (10)

Свинаров иска държавни гаранции по сделки за 2 млрд. лв.

25 Февруари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Три стратегически проекта за модернизация на армията, без които България няма да изпълни графика за реформи за членство в НАТО, са изправени пред опасността да бъдат блокирани заради начина им на финансиране и искането то да се обвърже с държавни гаранции.

Три стратегически проекта за модернизация на армията, без които България няма да изпълни графика за реформи за членство в НАТО, са изправени пред опасността да бъдат блокирани заради начина им на финансиране и искането то да се обвърже с държавни гаранции. Общата стойност на проектите за ремонт на вертолетите Ми-24 и Ми-17, за подмяна на автомобилния парк и за построяването на кораби за морска охрана е около 2 млрд. лв. Парите обаче не са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната, а договорите за някой от тях вече са сключени (с "Даймлер Бенц" за автомобилния парк) или са пред завършване (за ремонт на вертолетите). В бюджет 2004 са посочени средства единствено за покупката на учебно-тренировъчни самолети "Пилатус".

Министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че американски, германски, италиански и испански компании са предложили фирмено кредитиране за проектите, но са го обвързали с искане за държавни гаранции от българската страна. Министърът участва в българо-чешки бизнес форум за отбранителна промишленост, като въпросът с предоставянето на държавни гаранции бе повдигнат от чешки компании. Според Свинаров има две форми, посредством които държавата се ангажира с финансови гаранции за бизнес сделки - пряка (когато директно се сключва договор с дадена компания) и вследствие на междуправителствени договорености. И двете форми обаче предвиждат и одобрение от парламента, като за пряката се изисква и съгласуване с Международния валутен фонд. Проблемът при нея е, че фондът е известен с отрицателното си отношение към държавните гаранции и отстоява ограничаването им до минимум. Свинаров обаче се надява на благосклонността на международната финансова институция в този случай.

Втората форма е финансов ангажимент за гаранции, поет в двустранен междуправителствен договор с държавата, от която е съответната фирма. "Очаквам, че някои от страните от НАТО ще дадат възможности с правителствени решения за предварително авансиране на програми за модернизиране на армията. В това отношение има сигнали от Франция", каза Свинаров. По думите му вече има конкретни предложения и по двете форми. Правителството трябва да вземе решение коя от тях да избере за финансиране на проектите. "Процедурата е тежка. До средата на годината се надявам да имаме проекти, които да бъдат гарантирани по този начин", посочи министърът на отбраната. Той допълни, че по тези въпроси вече са водени разговори с финансовия министър Милен Велчев. От Министерството на финансите обаче не обявиха дали проектите ще бъдат подкрепени с държавни гаранции.

Казаното от Свинаров коренно противоречи на досегашните му изявления за финансирането на проектите за модернизация на армията. В края на миналата година, след сключването на договора с "Даймлер Бенц" за близо 1 млрд. лв. той заяви, че няма да е необходимо парламентът да гласува държавна гаранция за обновяването на автомобилния парк, който се финансира със заем от германската компания. По думите му той е поискал съдействие от Държавния департамент на САЩ и от Пентагона, за да получи разрешението на Международния валутен фонд за стартирането на проекта.

Предложенията на военния министър за държавни гаранции могат да срещнат съпротивата на МВФ и на опозицията в парламента. До 31 март всички проекти, които се нуждаят от държавни гаранции, трябва да се внесат и разгледат в Министерския съвет, пише в Закона за държавния дълг и правилника за прилагането му. Източници от финансовото министерство обясниха, че те ще се разгледат и от МВФ, за да не бъде нарушен бюджетът за тази година. В него е записано, че "предвид факта, че размерът на дълга по държавни инвестиционни заеми показва тенденция на увеличение, процесът на одобряване на нови държавни гаранции и държавни инвестиционни заеми ще бъде стриктно регулиран, подчинен на определени критерии и обвързан с риска за бюджета".

Няма пречка да се внесат проекти с държавни гаранции за модернизирането на армията и да се одобрят от парламента, но стига да бъдат издържани и приети от Министерския съвет, обяви депутатът от НДСВ Ралица Агайн. Юнал Тасим от ДПС каза, че въпросът не е обсъждан от движението и военният министър не е представял такива идеи пред тях. Най-категоричен в позицията си е депутатът от ОДС Муравей Радев. Според него не трябва да се дават такива гаранции. Само в крайни случаи трябва да се стига до подобни решения, защото може да се увеличи неоправдано държавният дълг, каза Радев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив