19 Април 2024, 02:42 Днес (0) | Вчера (11)

Таксиджиите искат президента да наложи вето върху за акцизите

12 Декември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Мнозинството пак бламира финансовото министерство Масови протести блокират столицата във вторник Герджиков не допусна да се гласува предложение на Милен Велчев за онлайн система между данъчните и бензиностанциите

Браншовите организации на таксиметровите водачи, хлебарите, газоразпространителите и автобусните превозвачи ще искат от президента Георги Първанов да наложи вето върху промените в Закона за акцизите, съобщиха вчера браншовиците. Основният мотив е, че има несъответствие между размерите на налога за 2004 г. и европейските директиви.
За вторник, когато се очаква промените да бъдат гласувани окончателно в пленарната зала, браншовиците са заявили пред столичната община протестен митинг, който ще спре почти напълно движението в столицата. Този път той ще се състои от 6 лъча протестиращи автоколони, съставени от таксита, газовози, камионите на хлебарите и автобуси, движещи се по междуградските линии.
Сюзът за стопанска инициатива набира желаещи да съдят държавата за пътната такса върху горива, които не се използват за автомобилни цели. Това заяви вчера зам.-председателят на съюза Теодор Дечев. Организацията поема правната защита на желаещите да осъдят държавата, която била длъжна да ги обезщети. Пътен данък в момента има върху всички горива у нас, като последното, върху което бе въведен такъв налог, бе пропан-бутана. Това ощетявало хиляди дребни производители, които използват пропан-бутан или нафта в оранжерии, хлебопекарни и други производства, и държавата ще трябва да ги обезщети, заяви Дечев.
Наредба 34 на транспортното министерство за таксиметрови превози пък била правно несъстоятелна, защото била издадена на грешно основание. Затова юристите на съюза ще я оборят във Върховния административен съд, заяви Дечев.
Ако законът за акцизите се върне, ще бъде прегласуван, заяви финансовият министър Милен Велчев. Той допълни, че не очаква президентът да наложи вето, защото е обсъждал промените и с него. "Разбира се, без той да е поемал някакви ангажименти и разчитам, че той ще заеме национално отговорна позиция", допълни министърът.

УДАР
Шефът на парламента Огнян Герджиков на практика бламира финансовия министър Милен Велчев като не допусна в зала да се гласува идеята търговите на горива да бъдат задължени да изградят онлайн връзка с данъчните. Мотивът на парламентарния шеф бе, че текстът е вкаран в последния момент в закона без да се спази процедурния ред. Пред депутатите Велчев защити идеята като обясни, че петролните търговци я подкрепят. Сметките на министерството сочели, че на обект изграждането на системата за контрол ще струва между 1000 и до 4000 лв. Тази мярка ще ограничи контрабандата на течни горива, но не може да се вкарва така, да се внесе в парламента след Нова година, призова Муравей Радев от ОДС. След като гласуването не се състоя, Велчев обясни, че ще предложи отново мярката догодина.
От "Петрол" изразиха недоумение от това, че депутатите не въведоха онлайн-режима. Според компанията от това в хазната щели да влязат допълнително 70 млн. лева.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив