19 Април 2024, 02:43 Днес (0) | Вчера (11)

"Топлофикация" поиска поскъпване на парното в София от Нова година

28 Декември 2016 09:05 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 декември 2016, 11:02
Под лиценза на creativecommons

Решават за поскъпването на природния газ в петък

Столичната топлофикация поиска на общественото обсъждане, провело се във вторник, от КЕВР или да предвиди малко поскъпване на природния газ, или да разреши по-висока цена на топлоенергията, научи "Монитор”.

Според експерти от столичното дружество увеличението на цената на синьото гориво и запазването на цената на парното поставя доставчика в неизгодно положение, защото няма де възможно да се покриват оперативните разходи и да се плащат редовно задълженията към "Булгаргаз". По думите на зам.-изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Васил Тренев при това поскъпване на синьото гориво "дружеството би следвало да продава топлинната енергия с 2-3% по-скъпо.

От своя страна шефът на регулатора доц. Иван Иванов бе категоричен, че няма основание за поскъпване на парното и топлата вода, както и на високоефективното комбинирано производство. Той добави, че цената на топлинната енергия няма да бъде променяна в рамките на отоплителния сезон.

Очаква се КЕВР да вземе окончателно решение за цената на природния газ от 1 януари на закрито заседание, което ще се проведена 30 декември.

От своя страна от "Булгаргаз” отново поискаха природният газ да скочи от Нова година с над 13,5 на сто. Според доставчика на синьо гориво може да се очаква над 35 млн. лв. загуба за първото тримесечие на 2017 г., ако цената на природния газ бъде увеличена с под 5%, каквито са намеренията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 24 млн. лв. от тази сума ще са в резултат на това, че новата продажна цена няма да покрива разходите на обществения доставчик по покупката на синьото гориво. Освен това от "Булгаргаз" прогнозираха, че тази сума ще бъде увеличена с допълнителни 10 млн. лв., ако се запази сегашният курс на долара от 1,87 лв. за 1 долар.

На заседанието си вчера регулаторът одобри промяна в Наредбата за регулиране на цените на "Булгаргаз", с които се предвижда всяка компания, която купува природния газ от обществения доставчик и не е заявила предварително количествата, необходими й за следващата година до 31 август на текущата година, ще плаща предизвиканите от нея допълнителни разходи чрез отделна компонента към цената на природния газ. Промените бяха инициирани от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", след като в последния ден на 2015 г. стана ясно, че "Овергаз мрежи" оставя хиляди свои абонати без доставки на синьо гориво и те бяха поети от държавата.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче съобщи, че сключването на договор между "Булгаргаз" и "Овергаз мрежи" е на финалната права и няма опасност клиентите на газоразпределителната компания да останат без доставки след началото на 2017 г.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив