23 Април 2024, 12:02 Днес (4) | Вчера (13)

"Фейсбук" се споразумя да плати рекордна в историята глоба от 5 млрд. долара

24 Юли 2019 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2019, 16:36

Марк Цукърбърг ще трябва да сертифицира новите правила за поверителност и ще бъде обект на граждански и наказателни санкции за фалшиви сертификати

"Фейсбук" (Facebook Inc.) се съгласи да плати рекордна глоба в размер на 5 млрд. долара и да провежда по-добра политика относно практиките си за поверителност на данните, за да уреди по този начин дългогодишнно федерално разследване, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БНР. Самото разследване беше свързано със скандала с компанията Cambridge Analytica. Повод за скандала даде признание на  "Фейсбук", че личните данни на десетки нейни потребители вероятно са били използвани неправомерно от компанията Cambridge Analytica, която се свързва с предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016-а година.
Съгласно споразумението, основателят на "Фейсбук" и главен изпълнителен директор Марк Цукърбърг ще трябва да сертифицира новите правила за поверителност и ще бъде обект на граждански и наказателни санкции за фалшиви сертификати.
Едно от изискваните от "Фейсбук" задължения е да докладва на Федералната търговска комисия случаи, в които са компрометирани данни за 500 или повече потребители, заедно с усилията на компанията да разреши проблемите и да предостави документацията по тези въпроси в рамките на 30 дни.
"Наказанието срещу "Фейсбук" от 5 млрд. долара е най-голямото, наложено на някоя компания за нарушаване на неприкосновеността на потребителите, и е почти 20 пъти по-голямо от най-голямото наказание за защита или сигурността на личните данни, наложено някога по света", се посочва в съобщение на Федералната търговска комисия.

Компанията също так обяви, че постигнала решение и по текущо разследване от Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC), която също наложи промени в политиката на "Фейсбук" и наложи допълнителна глоба в размер на 100 млн. долара.

Акциите на Facebook се понижават с близо 2% на извънборсовата търговия след наложената огромна по размер глоба, като те се намираха под натиск от продажби още след края на вчерашната търговия, когато властите в САЩ открито обявиха, че се разследват най-големите американски технологични компании за антиконкурентни практики. Най-вероятно става въпроса за технологични гиганти като Facebook, Amazon, Apple и компанията-майка на Google - Alphabet Inc.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив