12 Май 2024, 21:29 Днес (0) | Вчера (0)

"Фич" понижи кредитния рейтинг на Бразилия до "боклук"

17 Декември 2015 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 декември 2015, 12:46
Под лиценза на creativecommons

Рейтинговата агенция "Фич" намали рейтинга на Бразилия до "боклук" заради икономическата и политическата криза, която заплашва да свали президента Дилма Русеф, писа агенция "Ройтерс"

"Фич" свали оценката на Бразилия до BB+ с негативна прогноза само 24 часа, след като Русеф се отказа от някои бюджетни цели за 2016 г., за да запази финансирането за социалните програми. Според агенцията задълбочаващата се политическа криза ограничава възможностите на правителството да се справи с икономическата криза.

Това предизвика острата реакция на финансовия министър Жоаким Леви, който настоява за бюджетни ограничения. Очевидно решението за нулево намаление на дълга е много лошо и е довело до намаляването на оценката, каза той. По-рано тази година Леви беше решен да си върне доверието на инвеститорите със строги фискални мерки.

Преди три месеца Standard & Poor's също намали до "боклук" рейтинга на Бразилия. Това е горчив обрат за най-голямата икономика в Латинска Америка седем години след като тя постигна статут, подходящ за инвестиции, припомня "Ройтерс".

В същото време "Мудис" също прави преоценка на икономиката на Бразилия.

Опонентите на Русеф я обвиняват, че нарушава бюджетните правила и започнаха процедура за импийчмънт, докато съюзниците ѝ заплашват да развалят коалицията заради все по-големия корупционен скандал в държавната петролна компания "Петробрас".

"Процесът за импийчмънт е пречка", казва Шели Шети, която оглавява отдела за рейтингите на Латинска Америка. "Импийчмънтът забавя налагането на фискални мерки".

Председателят на долната камара на парламента Едуардо Куня започна процедурата срещу президента, а във вторник домът му бе обискиран по делата за "Петробрас". Това попречи на работата на Конгреса и отложи обсъждането на ключои икономически реформи.

Опозицията обвини Русеф, че е подправила финансовите отчети на страната през изборната 2014 г.

Русеф се ползва с 10% обществено доверие, страната й е в рецесия и е разтърсена от скандала в "Петробрас". Правителството пък се показва неспособно да координира действията на управляваща коалицията.

Това се случи, след като федералната Сметна палата на Бразилия препоръча на парламента да признае за несъстоятелен финансовия отчет на правителството за 2014 г. Това е първият случай от 80 години насам, в който Сметната палата отхвърля финансовия отчет на държавен глава, допълва "Ройтерс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив